Columns Noël Creemers

LOFZANG OP HEEZE

  Column

Heeze is een leuk dorp, ik voel me hier in het algemeen aardig senang, maar daar sta je niet iedere dag bij stil. Gisteren had ik een vrij uurtje en omdat ik echt niets beters te doen had (ik heb nog even overwogen het punniken weer op te pakken maar had daar uiteindelijk toch geen zin in) ben ik gaan nadenken over wat Heeze tot zo'n aantrekkelijke plaats maakt.

Ons dorp zit er lekker tussenin. Er heerst hier niet die soms vervelende hectiek van de stad noch is er sprake van de naar saaiheid neigende rust van het piepkleine dorp. Kalme levendigheid, levendige kalmte. In Heeze wordt de weg van het midden bewandeld en die leidt volgens het Boeddhisme regelrecht tot de verlichting. We zullen zien.

Een echt midden heeft ons dorp overigens niet. Het is dan ook terecht dat er geen verkeersborden zijn met daarop 'Centrum'. Daar staat tegenover dat de langgerekte, oergezellige winkelstraat niet alleen een paar keer van naam verandert, hetgeen veel plezier geeft, maar ook nog eens her en der bijna pal aan de natuur ligt. Met je boodschappen in de plastic tas ben je wandelend in nog geen minuut in de bossen. Het is natuurlijk volstrekt onzinnig dit te doen, maar daar gaat het niet om, het gaat om het idee. Welk dorp doet ons dit na?

Nu het woord 'natuur' is gevallen hebben we, denk ik, de wellicht belangrijkste troef van één van de twee parels van Noord-Brabant, de andere is Oisterwijk, genoemd. Welke plaats in Noord-Brabant, nee Zuid-Nederland, kan met Heeze wedijveren op dit punt? Zomaar wat klinkende namen op een rijtje: Strabrechtse Heide, Herbertusbossen, Groote Heide. En zo kan ik nog uren doorgaan. Daar te lopen of fietsen, in bos, op heide en bij ven…is er een groter genoegen? En dat, nogmaals, om de hoek!

Daar ook, in de natuur, stuit je als vanzelf op menig dier, insecten niet uitgezonderd, alsmede op een keur aan planten- bomenvariëteiten, waarbij het waterlepeltje, een dot van een plantje, zeker niet onvermeld mag blijven. Wie je er ook aantreft is de Heezenaar, vaak van de gezellige en altijd van de wandelende, fietsende en vooral in de buurt ener manege paardrijdende soort. Over die Heezenaar is veel te vertellen. Dat houdt u van mij tegoed.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden