Amber Wijnen met haar mobiele ijskraam. (Foto: Jurgen van Hoof)
Amber Wijnen met haar mobiele ijskraam. (Foto: Jurgen van Hoof) (Foto: Jurgen van Hoof)

Amber runt mobiele ijskraam

'Mijn moeder en zus helpen bij de administratie'

Roy de Leijer

Met folders of krantjes langs de deur zag de 13-jarige Amber Wijnen uit Heeze niet zitten als bijbaantje, daarom koos ze voor het ondernemerschap. De tiener begon een mobiele ijskraam, waarmee ze deze zomer door Heeze-Leende toert.

HEEZE - In juni ging Amber Wijnen (13) voor het eerst op pad met haar tot mini-ijssalon omgebouwde bakfiets. Het afgelopen weekend was de Heezerse onder meer te vinden bij de start- en finishlocatie van de Fiets-3-Daagse in Leende. “Het was er gezellig druk”, zegt de jeugdige onderneemster.

De huidige tropische temperaturen zorgen echter niet per se voor meer omzet, weet Amber inmiddels: "Voor veel mensen is het te warm om iets te doen. De beste dagen om ijs te verkopen zijn bij een temperatuur 28 of 29 graden.”

De Heezerse gaat iedere donderdag- tot en met zondagavond op pad. Ze is vooral in de woonwijken in Heeze te vinden.

Ze vindt het werk heel leuk om te doen. “Het is ook niet erg zwaar. Door de elektrische trapondersteuning hoef ik bijvoorbeeld niet hard te trappen.” In de mobiele ijskraam is plaats voor drie grote bakken met ambachtelijk ijs. “Het is al verschillende keren voorgekomen dat mijn voorraad was uitverkocht.”

Inmiddels heeft ze een aantal vaste adressen. Haar favoriete stek is het appartementencomplex Somers Hof in Heeze. Amber: "Bij veel mensen roept mijn ijssalon nostalgische gevoelens op. Dat komt onder meer doordat ik geen muziekdeuntje gebruik, maar een ouderwetse bel.”

De weersvoorspellingen houdt ze nauwlettend in de gaten. Amber: “Als het mooi weer is moet ik werken. Bij minder goede vooruitzichten kan ik afspreken met vriendinnen.”

Van haar beide ouders kreeg ze het ondernemerschap met de paplepel ingegoten. “Af en toe krijg ik advies van ze. En mijn moeder en zus helpen bij de administratie.”

Voor een mobiele kraam is een vergunning voor een vaste standplaats niet nodig. "Doordat ik mobiel ben mag ik overal venten”, zegt Amber, die haar bedrijfje, bICEcycle, in maart bij de Kamer van Koophandel heeft geregistreerd. "In het begin waren er nog wel wat obstakels. Het is namelijk niet echt gebruikelijk dat een 13-jarige een eigen bedrijf begint.”

Amber weet nog niet hoe ze na de zomervakantie verder gaat met haar bedrijfje. “Toen ik begon kreeg ik digitaal les. Daardoor was ik vroeg klaar met school en had ik veel tijd over. Het is nog onduidelijk hoe dit na de vakantie zal zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden