Logo deparelvanbrabant.nl


Van links naar rechts: Toos, Jan en Johan Bax. Foto: (Jurgen van Hoof)
Van links naar rechts: Toos, Jan en Johan Bax. Foto: (Jurgen van Hoof) (Foto: Jurgen van Hoof)

'Zelf hadden we nog nooit gekampeerd'

'Een mini-camping
is een
24-uurs bedrijf'

Roy de Leijer

Leenderstrijp heeft zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkeld tot een toeristische hotspot. Niet alleen voor fietsers, maar ook voor verblijfstoeristen. De vakantiegangers strijken onder meer neer bij camping De Zandberg, die deze zomer 25 jaar bestaat.

LEENDERSTRIJP - ‘De Zandberg’ is de naam van het gebied waar de camping van de familie Bax een kwart eeuw geleden de poort opende.

Het was in het begin behoorlijk pionieren voor het echtpaar Jan en Toos Bax. “Zelf hadden we nog nooit gekampeerd”, zegt Jan, die tijdens een bijeenkomst van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB) geïnspireerd was geraakt over het fenomeen kamperen bij de boer.

Jan: “We zijn destijds begonnen met een oude schuur en tiental kampeerplaatsen." Toos was voor veel gasten jarenlang het gezicht van de minicamping. Nadat Jan met pensioen ging, kwam ook hij steeds meer in beeld bij de campinggasten.

Zijn echtgenote had aanvankelijk de nodige bedenkingen bij het runnen van een minicamping: “We hadden geen enkele ervaring. Een mini-camping is bovendien een 24-uurs bedrijf. Er moet altijd iemand aanwezig zijn.” Jan vult aan: “Daarom is het belangrijk dat je privé en werk goed van elkaar gescheiden kan houden.”

In de beginperiode waren er wat strubbelingen met de gemeente. “In een gesprek met Noor Planje, de toenmalige burgemeester van Heeze-Leende, werden de plooien gladstreken. Daarna hebben we een doorlopende vergunning gekregen”, zegt Jan.

Inmiddels beschikt de camping over 25 plaatsen en is er een hele nieuwe accommodatie verrezen.

Het echtpaar runt De Zandberg samen met hun zoon Johan. Hij geeft aan dat de meeste toeristen voor de rust, ruimte en natuurbeleving naar Leenderstrijp komen. Johan: “Bij ons verblijven vooral ouderen en gezinnen met kleine kinderen." Er zijn veel jaarlijks terugkerende gasten. Toos: "In het afgelopen hemelvaartweekend waren er mensen die voor de 25ste keer op onze camping stonden.”

Het voorseizoen viel door het coronavirus grotendeels in het water. Toen de coronacrisis uitbrak moesten alle campings op slot. Toos: "Vanaf dat moment werden de reservaties massaal afgezegd. Dat is overigens heel begrijpelijk, aangezien een meerderheid van onze gasten vanwege hun leeftijd tot de risicogroep behoort.”

Jan: “Het is overigens niet de eerste virusziekte waar we mee te maken hebben gehad. Zo hebben we in het verleden maatregelen moeten nemen vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer. Toen moesten onze gasten bij binnenkomst door een groot ontsmettingsbad rijden.”

Inmiddels weten toeristen de weg naar de camping weer te vinden. Toos is er blij mee: “Ik heb heb het sociale contact met de kampeerders enorm gemist. We ontvangen deze zomer ook veel nieuwe gasten. Daarnaast zien we een duidelijke toename van het aantal campers."

Nieuwsoverzicht