Ad van Vugt (midden) tijdens de rondleiding.
Ad van Vugt (midden) tijdens de rondleiding. (Foto: )

Leendenaren in actie tegen bomenkap

'Er staan al zo weinig bomen in het centrum van Leende'

Roy de Leijer

Een groep Leendenaren heeft vorige week 350 handtekeningen ingezameld tegen de plannen om bomen te kappen bij de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) in Leende. De petitie werd op woensdag 22 juli aangeboden aan loco-burgemeester Jan de Bruijn van de gemeente Heeze-Leende.

LEENDE - Nadat er eerder al online en bij het Leendse winkelcentrum handtekeningen waren ingezameld, kon de petitie op dinsdagavond worden ondertekend bij het Meentplein. Op het naastgelegen grasveld aan de Schoolstraat verzamelden zich die avond zo'n dertig Leendenaren, voornamelijk buurtbewoners. Met behulp van een plattegrond en een rondleiding werden ze door enkele verontruste dorpsgenoten bijgepraat over de plannen om bijna vijftig bomen te kappen. Voor 18 bomen, waaronder haagbeuken en esdoorns, is een kapvergunning vereist. Vooral het omzagen van deze veelal grote bomen baart de ondertekenaars zorgen

Buurtbewoner Ad van Vugt is een van de mede-initiatiefnemer van de handtekeningenactie. De bomen in het centrum gaan hem aan het hart. "Ik ben er al maanden mee bezig. Er staan al zo weinig bomen in het centrum van Leende. Jaren geleden stond er veel meer groen, maar dat is langzaam verdwenen”, zegt Van Vugt. Hij wil dat de huidige bomen zoveel mogelijk worden ingepast in de inrichtingsplannen voor het gebied. Hij noemt de haagbeuken bij het harmoniegebouw als voorbeeld. “Die staan daar al jaren. Dat moet zo blijven”, aldus Van Vugt.

Met een figuurzaag heeft hij houten boompjes gemaakt. Daarop konden mensen begin vorig week hun krabbels zetten. "Deze bomen kunnen moeilijker worden weggestopt in een la dan een paar vellen papier”, zegt Van Vugt met een glimlach.

Eerder tekende het IVN Heeze-Leende al bezwaar aan tegen de plannen. Volgens de natuurorganisatie is de bomenkap grotendeels onnodig. Ook het IVN zou graag zien dat het merendeel van de bomen wordt meegenomen in de nieuwe inrichting van het gebied.

Volgens de gemeente is de bomenkap noodzakelijk om de juiste inrichting van de omgeving van de mfa mogelijk te maken. Daarbij gaat het onder meer om de aanleg van het riool, nutsvoorzieningen, wegen, voetpaden, parkeerplaatsen en het nieuwe schoolplein van basisschool De Triangel.

Veel aanwezige buurtbewoners lieten weten verrast te zijn door plannen. Zo ook Yvonne Versteijnen, die samen met Van Vugt het voortouw voor de handtekeningenactie nam. Ze was dan ook blij met het resultaat. Versteijnen: "In drie dagen tijd hebben we bijna 350 handtekeningen ingezameld."

Volgens Roel Winters, die een rondleiding door het gebied verzorgde, hebben veel bomen de monumentale status bijna bereikt. Ze zijn volgens hem ook van groot belang voor de plaatselijke biodiversiteit. Winters: “We halen niet alleen bomen weg, maar ook een hoop ander leven. Zo profiteren bijvoorbeeld ook bijen en vogels van de huidige bomen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden