Logo deparelvanbrabant.nl


Rulse laarzenpad. Foto: Ben Pollmann.
Rulse laarzenpad. Foto: Ben Pollmann. (Foto: Ben Pollmann)

Magische grens bereikt in beekdal

Natuur

HEEZE-LEENDE - In het beekdal van de Kleine Dommel tussen de Somerenseweg in Heeze en de A67 is onlangs, om 0.44 uur in de nacht, de 1000e soort gevonden bij de inventarisatie van de flora en fauna in het gebied. Met behulp van een lichtval is de grote grasmot aangetroffen, waarmee de magische grens van 1000 verschillende soorten werd bereikt.

IVN Heeze-Leende heeft ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan het jaar 2020 uitgeroepen tot het 1000-soortenjaar. Achteraf gezien niet zo’n gelukkige keuze vanwege corona, maar ondanks dat sommige gebieden maar beperkt toegankelijk waren is het streefaantal al halverwege het jaar gehaald. Vooraf hielden velen het voor een zware opgave om 1000 verschillende soorten planten, insecten, vogels, paddenstoelen, mossen, zoogdieren en vissen in het beekdal te vinden maar dat is gelukt dankzij vele deskundigen van binnen en buiten het IVN.

IVN vindt het heel belangrijk om de flora en fauna in kaart te brengen, omdat dit de basis vormt voor de natuurbescherming. De kennis die op die manier vergaard wordt, wordt gebruikt voor gerichte maatregelen ter verbetering van de natuur(waarden), zodat ook generaties na ons kunnen blijven genieten van de prachtige natuur in onze gemeente.

Meer informatie over het 1000-soortenjaar of over IVN, zie de website: www.ivn.nl/heeze-leende

Nieuwsoverzicht