Logo deparelvanbrabant.nl


Waalrenaar Tom van Santvoort ging eind vorig jaar aan de slag als franchisenemer van de Zorg-Discounter. (Foto: Theo van Sambeek)
Waalrenaar Tom van Santvoort ging eind vorig jaar aan de slag als franchisenemer van de Zorg-Discounter. (Foto: Theo van Sambeek) (Foto: )

Winkeliers pakken de draad weer op

'In het begin
schoot
iedereen in
een kramp'

Roy de Leijer

De versoepelingen van de coronamaatregelen zorgen weliswaar voor meer drukte in de winkelstraten, maar de kooplust is nog niet overal terug op het oude niveau. Veel winkeliers ondervinden bijna dagelijks de negatieve gevolgen van de coronacrisis. Er zijn echter ook uitzonderingen.

REGIO - Ondernemen in coronatijd vraagt flink wat extra creativiteit. Dat merkt onder meer Tuur Raaijmakers, eigenaar van Uniek Mode, met vestigingen in Reusel en Boxtel. "We zijn bijvoorbeeld gestart met het maken van luxe mondkapjes. Daarnaast heeft onze magazijnuitverkoop onlangs in de buitenlucht plaatsgevonden”, vertelt Raaijmakers.

Paspakketten

Net als veel collega-winkeliers is hij zich meer op het online winkelgebeuren gaan richten. Veel plannen op dit gebied zijn door de corona-uitbraak versneld uitgevoerd. “De online winkelomgeving is nog belangrijker geworden. We zijn daarom een stuk actiever op social media. Ook kunnen klanten voortaan via een Tikkie betalen. Verder zijn we gestart met paspakketten, dat is een door ons samengestelde outfit die mensen thuis kunnen uitproberen."

Ook bij Volksbelang in Eindhoven, waar klanten onder meer terecht kunnen voor schoenreparaties, schoenen en een sleutelservice, zit de bezoekersstroom weer een beetje in de lift. Eigenaar Dennis Timmermans: “Verder zijn er de afgelopen maanden iets meer bestellingen geplaatst via onze website. Wel is de verkoop via Bol.com aanzienlijk toegenomen. Toch blijft het lastig. Onze oudere klanten, waar we er veel van hebben, brengen liever een bezoek aan de winkel. Het is natuurlijk ook zo dat schoenen minder slijten als mensen thuisblijven. Bovendien is daardoor de kans ook minder groot dat ze hun sleutels kwijtraken.” Hij hoopt dat de maatregelen snel verder kunnen worden versoepeld. “Dan gaan mensen weer echt voor hun plezier winkelen. Ik heb nu schermen van plexiglas boven de balie hangen, dat nodigt natuurlijk niet echt uit.”

Meer interesse

Waar er in verschillende branches minder geld wordt gespendeerd is het uitgavenpatroon aan voedsel en andere levensmiddelen de afgelopen maanden juist gestegen. “Doordat een restaurantbezoek lange tijd niet mogelijk was, is onder meer de vraag naar luxere producten flink toegenomen”, zegt Joep Smits, eigenaar van de gelijknamige slagerij in Oirschot. Hij merkt dat zijn klanten hun huisgenoten echt iets lekkers willen voorschotelen. Smits: “Mensen gaan er echt mee aan de slag. Er wordt ook meer interesse getoond. Voor mij maakt dat mijn werk nog leuker, want ik vertel graag het achterliggende verhaal.” Maar niet overal in de slagersbranche gaat het goed, weet Smits: “Grote partijen zijn er op dit moment niet. Daarnaast missen veel collega’s hun omzet uit de horeca."

Ook voor fietsenwinkels zijn het drukke tijden. Door het mooie weer en gewijzigde vakantieplannen kiezen veel mensen er dit jaar voor om een nieuwe fiets te kopen. Ook bij Berry Bikes in Valkenswaard is het drukker dan ooit. “In de eerste paar weken na de corona-uitbraak was er nog even een afwachtende houding, maar daarna is de verkoop van fietsen explosief gestegen. De verwachting is dat dit ook nog wel even zo blijft”, zegt eigenaar Berry Tomassen. Hij en zijn brachegenoten kunnen de vraag amper aan. Het grootste probleem waar veel fietsenwinkels nu tegenaan lopen zijn de slinkende voorraden. Daardoor dreigen er wachttijden te ontstaan.

Vouchers

Winkeliers pakken ook gezamenlijk de draad op. Zo willen winkeliers uit het centrum van Helmond hun klanten (weer) verwelkomen en bedanken dat zij lokaal kopen. Vanaf zaterdag 13 juni krijgen de klanten, bij aankoop, een envelop met 3 vouchers. De vouchers kunnen worden besteed bij de andere deelnemende ondernemers. "Het belangrijkste is dat lokale ondernemers samen de schouders eronder zetten en elkaar helpen”, laat een woordvoerder van Helmond Marketing weten.
In totaal zijn er 29 deelnemers en worden er 6.000 enveloppen met 18.000 vouchers verstrekt. De vouchers zijn te verzilveren tot en met 30 september 2020.

De winkeliers op bedrijventerrein Verrassend Veel in Leende hebben de afgelopen maanden veel voor de kiezen gehad. Eerst was het terrein maandenlang slecht bereikbaar door wegwerkzaamheden. "We waren die klap nog maar amper te boven of de coronacrisis brak uit. Toch hebben we de draad redelijk snel weer op kunnen pakken”, zegt terreineigenaar Klaas Weekers, "in het begin schoot iedereen, waaronder ikzelf als eigenaar van de winkelgebouwen, de winkeliers op het terrein én nog belangrijker ook de consument, in een kramp. Na een week of vier is dit gevoel echter weer een beetje weggeëbd en groeien we steeds meer richting het oude niveau. Natuurlijk geldt dat niet voor alle ondernemers, maar veel mensen zien toch weer voldoende redenen om hier hun spullen te kopen. Er wordt namelijk veel tijd en energie gestoken in de tuin, woning en vrije tijd. Het merendeel van onze winkeliers bedient die markt.”

Presentaties aan huis

Waalrenaar Tom van Santvoort werkte in de zorg toen hij eind vorig jaar voor het ondernemerschap koos. In november ging hij aan de slag als franchisenemer van de Zorg-Discounter en startte hij met een winkel in eerste- en tweedehands zorgartikelen. "Ik heb een vliegende start gemaakt, maar toen barstte de coronacrisis los. Halverwege maart heb ik de winkel gesloten en ben ik alleen nog op afspraak gaan werken. Ook ben ik gedeeltelijk weer voor mijn oude werkgever begonnen. Daar heb ik veel uren kunnen draaien, totdat de druk op de zorg minder groot werd”, vertelt Van Santvoort.

Nu de bewegingsvrijheid van veel ouderen weer wat groter wordt, stijgt ook de vraag naar zorgartikelen, merkt Van Santvoort: "Ik ontvang best wel wat aanvragen. Verder ben ik onder meer met een boodschappenservice gestart en geef ik presentaties aan huis. Dit alles gebeurt helemaal coronaproof. Dat is ook zeker iets wat ik na deze crisis wil behouden."

Nieuwsoverzicht