Normaal gesproken trekken de uitvoeringen van het wagenspel honderden belangstellenden. (Foto: archief Jurgen van Hoof)
Normaal gesproken trekken de uitvoeringen van het wagenspel honderden belangstellenden. (Foto: archief Jurgen van Hoof) (Foto: Jurgen van Hoof)

Toneelvereniging KNAL pakt de draad weer op

Cultuur

De maand juni staat voor toneelvereniging Kunst Na Arbeid Leende (KNAL) volgens goed gebruik in het teken van het wagenspel. Nu de repetities en de voorstellingen dit jaar niet door kunnen gaan vanwege de coronacrisis gooit de toneelvereniging het over een andere (digitale) boeg.

LEENDE - Het wagenspel van KNAL is een begrip in de regio. Normaal gesproken trekt de levensgrote en levensechte poppenkastvoorstelling honderden belangstellenden. Vanwege de coronapandemie toert de rijdende toneelwagen deze maand echter niet door Leende en Leenderstrijp. “Kort na onze jaarvergadering zijn alle repetities voor het wagenspel en de zaalvoorstelling van onze jongerentoneelgroep LEF afgelast”, zegt KNAL-bestuurslid Anja van Hulten.

Deze maand worden de activiteiten langzaam weer opgestart. Van Hulten: "We hebben het heel erg gemist om elkaar fysiek te ontmoeten en met een voorstelling bezig te zijn. Daarnaast missen we ook ons publiek. Om de mensen toch een beetje op te vrolijken en te laten zien dat we er nog zijn, zorgen we in de weekenden voor een beetje online vermaak."

Dit gebeurt met verschillende filmpjes. Het eerste filmpje werd het afgelopen weekend geplaatst op Facebook en het YouTube-kanaal van de vereniging. Van Hulten: “Daarin laten we zien hoe de leden van KNAL met de quarantaine- en coronaleefregels omgaan.”

Dit weekend wordt er een mini-wagenspel online gezet. "Het is een montage van de toneelstukjes die we hebben gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig bestand van camping De Zandberg in Leenderstrijp", vertelt Van Hulten.

In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 juni pakt KNAL uit met een voorstelling uit de oude doos. Dan is bij RTV Horizon een opname van het wagenspel 'Jan d'n Ekkerman' te zien. KNAL bracht de voorstelling in 2003 op de planken.

De vereniging start donderdag met de voorbereidingen voor het nieuwe zaalstuk. KNAL hoopt in december het blijspel 'Wie is dan de vader?' van Astrid Baijs en Jan Tol te kunnen brengen. De beslissing hierover wordt in het najaar genomen. De geplande voorstellingen van LEF zijn verplaatst naar het voorjaar van 2021.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden