Huldiging Joop Zoetemelk, boottocht Rijpwetering, 26 juli 1980. FOTO: JEA.
Huldiging Joop Zoetemelk, boottocht Rijpwetering, 26 juli 1980. FOTO: JEA. (Foto: )

De nieuwe triomftocht van Joop

Voor de echte wielerfans is er nog een édition extraordinaire’, een complete box, in de de befaamde Raleigh-kleuren rood-geel-zwart. Behalve boek zit er een CD in met radioreportages uit die beroemde Tour van 1980 én – wellicht de grootste verrassing – een dvd met nooit vertoonde beelden uit de Tour.

Extraordinaire!

Voor wie het niet weet, Hendrik Gerardus Joseph (Joop) Zoetemelk (Den Haag, 3 december 1946) is een Nederlands oud-wielrenner, die geldt als een van de beste Nederlandse ronderenners ooit. Hij wint in 1979 de Ronde van Spanje, in 1980 de Ronde van Frankrijk en wordt in 1985 wereldkampioen op de sportief gezien hoge leeftijd van 38 jaar. Zoetemelk woont al decennialang in Frankrijk, waar hij eigenaar is van een hotel-restaurant.

Sportminnend Nederland viert met het document ‘Joop Zoetemelk – Ongezien’ het 40-jarig jubileum van de magistrale Tourzege van 1980.

Een van Nederlands beste ronderenners!

Ondanks
een val,
is hij toch
de beste in 1980

Peter Voskuil

Het nieuwste foto-wielerboek, dat bij uitgeverij Johan Enschede is verschenen, is een ware triomftocht voor Joop Zoetemelk. Sinds de presentatie van het luisterrijke boek en de chique box in het tv-programma Op 1, sinds ook de stortvloed aan publiciteit in de grote nationale dagbladen is er een stroom aan enthousiaste reacties losgekomen.

REGIO - Zoetemelk is vanwege de Corona-beperkingen aan Germigny l’Evêque gebonden, zijn woonplaats niet ver van Parijs. Hij blikt terug op de twee hoogtepunten uit zijn carrière: de Tourzege van 1980 en de wereldtitel die hij 5 jaar later behaalde in het Italiaanse Giavera del Montello. "Die wereldtitel was natuurlijk prachtig, vooral omdat ik kampioen werd op 38-jarige leeftijd in de herfst van mijn loopbaan. Maar er gaat niets boven een overwinning in de Tour. Ik was al diverse keren als tweede geëindigd. Dat wordt gewaardeerd. Maar pas toen ik de Tour won, kreeg ik echt erkenning."

Klasse

Voor Henk Lubberding, helper in de befaamde TI Raleighformatie van 1980, is Joop Zoetemelk de onomstreden nummer één in de historie van de Nederlandse wielersport. “Joop had veel vaker de Tour gewonnen, wanneer hij in 1974 niet zo’n vreselijke val had gemaakt. Hij was dat hele voorjaar de beste coureur van het peloton. Beter zelfs dan Eddy Merckx, die toch algemeen wordt gezien als grootste kampioen die de wereld ooit gekend heeft. Joop had zonder die val de Tour van ’74 gewonnen en zou ook in ’75 en in ’76 de beste zijn geweest." Volgens Lubberding heeft Joop na de val nooit meer het superieure niveau van 1974 bereikt. "Dat hij desondanks toch in 1980 de beste was, tekent de klasse van Joop.”

Zoetemelkjaar

De drie auteurs – Jacob Bergsma, de motor achter dit project, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk – vervaardigden al eerder een groot en omvangrijk Zoetemelk-boek. In 2011 verscheen ‘Joop Zoetemelk – Een open boek'. Daarin vertelt Joop voor het eerst zijn ware levensverhaal. Hoe zijn ongelukkige huwelijk, met Francoise Duchaussoy, zijn carrière heeft geschaad en hoe hij na het overlijden van zijn eerste vrouw met behulp van zijn nieuwe liefde, Dany Pouille, langzaam maar zeker weer uit het dal is gekropen.

'Pas toen ik de Tour won,
kreeg ik echt erkenning'


Dit had eigenlijk het Joop Zoetemelkjaar moeten worden. Een jaar dat in maart zou beginnen met de Joop Zoetemelk-classic, dat gevolgd zou worden met een grootse presentatie van Joop Zoetemelk-Ongezien in de Johan Cruijff-Arena, en dat een vervolg zou krijgen in een theatertour langs negen grote locaties. Het is door de Corona-crisis allemaal anders gelopen. Wat overeind is gebleven is de prachtige documentaire van Ariane Greep, ‘Joop Zoetemelk. Eindelijk weer kampioen!’ die op zaterdag 20 juli bij Omroep Max te zien is. En natuurlijk dit boek: Joop Zoetemelk – Ongezien, met een schat aan nog nooit gepubliceerde foto’s, met 28 hilarische, ontroerende en onthullende anekdotes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden