Ad van Loon viert zijn platina priesterschap. Dat doet hij uiteraard in Leende, waar hij ruim 50 jaar geleden neerstreek. (Foto: Jurgen van Hoof)
Ad van Loon viert zijn platina priesterschap. Dat doet hij uiteraard in Leende, waar hij ruim 50 jaar geleden neerstreek. (Foto: Jurgen van Hoof) (Foto: Jurgen van Hoof)

'Ik wilde altijd al priester worden'

'We kunnen niets anders doen dan afwachten'

Roy de Leijer

In de eerste decennia van zijn priesterschap zag hij alle uithoeken van Brabant, maar nadat Leende ruim een halve eeuw geleden zijn nieuwe standplaats werd, verhuisde emeritus-pastoor Ad van Loon nooit meer naar een andere plaats. Zondag viert hij zijn platina priesterjubileum. Vanwege de coronarichtlijnen gebeurt dit in aangepaste vorm.

LEENDE - Het is vandaag (woensdag 3 juni, red.) op de dag af 70 jaar geleden, dat emeritus pastoor Ad van Loon (95) in Den Bosch tot priester werd gewijd. In 1969 volgde de geboren Tilburger in Leende pastoor Frederik Woestenburg op. “Ik ben op sinterklaasavond benoemd”, zegt Van Loon. De komst naar Leende betekende tevens een terugkeer naar zijn ‘eigen’ bisdom Den Bosch. Voordat Van Loon pastoor werd was hij kapelaan in onder meer Lith, Geertruidenberg en Made.

Van Loon ging in 1993 met pensioen. Na zijn emeritaat bleef hij Leende trouw. Van Loon: “Verschillende familieleden drongen er op aan dat ik terug naar Tilburg kwam. Dat wilde ik niet. Voor mijn gevoel had ik er niets meer te zoeken. Vanaf mijn twaalfde, toen ik ben gaan studeren op het seminarie, heb ik er niet meer gewoond. In Leende kende ik de mensen.”

De pastoor-in-ruste groeide op in een gezin met vijf jongens en drie meisjes. Zijn vader was timmerman. Dit ambacht heeft de platina priester nooit geambieerd. “Ik wilde altijd al priester worden. Waarom weet ik niet. Het is me nooit opgedragen. Toen mijn vader mij naar het seminaar bracht, vertelde hij dat zijn gereedschapskist altijd klaar zou blijven staan. Bij mijn 25-jarig priesterjubileum heb ik de gereedschapskist als bloembak cadeau gekregen.”

Na zijn pensioen pluisde Van Loon de parochiële archieven uit. Ook gaf hij rondleidingen in de kerk. Van Loon was er 10 jaar lang een van de vaste gidsen. In 2007 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Met zijn gezondheid gaat het redelijk. Van Loon loopt wat moeilijk en maakt daarom gebruik van een rollator.

Jarenlang droeg hij wekelijks op zaterdag de mis op in zorgcentrum Leenderhof. Daar is Van Loon, die woont in een van de aanleunwoningen bij het zorgcentrum, bijna 2 jaar geleden mee gestopt.

Regelmatig gaat hij op de koffie bij de pastorie en het Leenderhof. Een bezoek aan het zorgcentrum zit er op dit moment vanwege het coronavirus niet in. Van Loon is er al wekenlang niet geweest. Hij mist de bezoeken, maar blijft nuchter: “We kunnen niets anders doen dan afwachten."

Ter gelegenheid van het jubileum is er zondag een heilige mis in de St. Petrus’ Bandenkerk. Vanwege het coronavirus vindt de viering in besloten kring plaats. Van Loon: “Ik kijk er naar uit. Onder meer de enige zus die ik nog heb en een paar nichtjes zullen aanwezig zijn. Toen afgelopen december werd gevierd dat het 50 jaar geleden was dat ik werd aangesteld in Leende zat de kerk helemaal vol. Het zal nu minder gezellig en feestelijk zijn, maar het kan op dit moment ook niet anders."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden