Op 7 juni is er de mogelijkheid om tijdens de informatiebijeenkomst kennis te maken met Herenboeren De Groote Heide.
Op 7 juni is er de mogelijkheid om tijdens de informatiebijeenkomst kennis te maken met Herenboeren De Groote Heide. (Foto: )

'Zoveel meer dan een boerderij'

Een fijne plek voor mensen, dieren én planten

Van de redactie

Sinds maart 2020 kent gemeente Cranendonck een coöperatieve en natuurgedreven boerderij; Herenboeren De Groote Heide. Twee professionele boeren produceren duurzaam voedsel voor de maximaal 200 leden; nu en in de toekomst. Wil jij ook je eigen groente, fruit, eieren en (voor wie wil) rund-, varkens- en kippenvlees? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst op zondag 7 juni.

Leende/Cranendonck - Herenboeren staat garant voor samen duurzaam voedsel produceren. Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt verdelen de herenboeren onder de leden. Herenboeren en hun boeren werken zo duurzaam mogelijk en dat zie je terug op het land. De bodemkwaliteit gaat erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Zo is het voor mensen én voor planten en dieren een fijne plek om te zijn. Leden van Herenboeren De Groote Heide eten van landgoed Baronie van Cranendonck. Van grond in Soerendonk waarop hun boeren – met de hulp van vele vrijwilligers – het voedsel produceren dat de leden willen eten. Zo kan een lid dus rekenen op tientallen soorten groenten, fruit en eieren per jaar. Afhankelijk van de keuzes die de leden samen maken komen daar ook bijvoorbeeld kruiden, noten en/of honing bij. En voor wie wil maakt vlees ook onderdeel uit van de ‘oogst’.

Informatiebijeenkomst op zondag 7 juni

Op zondag 7 juni om 14.30 uur organiseert Herenboeren De Groote Heide een informatiebijeenkomst op haar boerderij. Dan vertellen ze je alles over Herenboeren; het concept, de boerderij en de mogelijkheid om lid te worden. En natuurlijk leiden ze je rond over de boerderij; zo zie je bijvoorbeeld waar de varkens en kippen (gaan) scharrelen, waar de fruitbomen worden aangeplant en waar we de uitgifte van de opbrengsten plaatsvindt. Voor de volledigheid: op dit moment is er nog plek voor zo’n 50 huishoudens van maximaal 5 personen. Locatie van deze informatiebijeenkomst: landgoed ‘Baronie van Cranendonck’. Rondom het kasteeltje brengen de Herenboeren samen met andere lokale initiatieven deze plek weer tot bloei; sinds maart 2020 gebruikt Herenboeren De Groote Heide delen van de landbouwgrond en de bestaande boomgaard om haar Herenboerderij vorm te geven samen met haar leden.

Inschrijven: https://degrooteheide.herenboeren.nl/?post_type=activiteit&p=2755.

Zoveel meer dan een boerderij

Behalve een plek waar eten wordt geproduceerd is een Herenboerderij ook de plaats waar mensen samenkomen; leden spreken elkaar en hun boer tijdens afhaaldagen of op het moment dat ze als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken. Ook is de boerderij de plek waar mooie initiatieven ontstaan. Denk aan recepten uitwisselen, inspirerende workshops en lezingen verzorgen en leuke (kinder-)activiteiten organiseren. Natuurlijk zijn er ook regelmatig rondleidingen; voor de werving van nieuwe leden en ter educatie aan bijvoorbeeld scholieren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden