De VoetbalShirtWeek vindt plaats van 25 tot en met 29 mei. (Foto: VoetbalShirtWeek)
De VoetbalShirtWeek vindt plaats van 25 tot en met 29 mei. (Foto: VoetbalShirtWeek) (Foto: )

Een selfie voor ALS-patiënten

'Na afloop zaten we allemaal met een brok in de keel'

Roy de Leijer

Voetbalfans worden opgeroepen een week lang in hun favoriete voetbalshirt rond te lopen én als tegenprestatie één euro te doneren voor de begeleiding en coaching van ALS-patiënten. Dit kan tijdens de VoetbalShirtWeek, die wordt gehouden van 25 tot en met 29 mei.

REGIO - De VoetbalShirtWeek is drie jaar geleden ontstaan op het Summa College in Eindhoven. Twee docenten: Rob van Moorsel en Evert Daams, namen het initiatief voor de actie. Dit jaar wordt er voor het eerst samengewerkt met de stichting Topsport for Life, waarvan oud-Leendenaar Hans van Breukelen ambassadeur is.

Deze stichting begeleidt en coacht mensen met een levensbedreigende ziekte. Het doel is het verbeteren van de levenskwaliteit voor patiënten en hun omgeving. Rob van Moorsel: “In ons geval gaat het specifiek om mensen met ALS.

‘De Breuk’ is een van de (oud-)profvoetballers en andere bekendheden die Van Moorsel en Daams hebben weten te strikken om de VoetbalShirtWeek onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Dat gebeurt onder meer aan de hand van interviews en selfies met het favoriete voetbalshirt. Op de social media-kanalen van de VoetbalShirtWeek staan ook interviews met ALS-patiënten.

Het was ook een ervaringsdeskundige, die met een gastles over Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), de aanzet voor de VoetbalShirtWeek gaf. “Na afloop zaten we allemaal, zowel leraren als studenten, met een brok in de keel. We wilden iets doen voor mensen met ALS”, vertelt Van Moorsel.

Het tweetal heeft zich voor de VoetbalShirtWeek laten inspireren door Football Shirt Friday. Op ‘voetbalshirtvrijdag’ trekken Engelse voetbalfans een dag lang het shirt aan van hun favoriete club. Dat gebeurt niet alleen op scholen, maar bijvoorbeeld ook op het kantoor en in de kroeg. Daarnaast wordt er geld voor kankeronderzoek ingezameld.

De VoetbalShirtWeek hanteert een soortgelijke opzet. Van Moorsel: “Het is heel simpel. Trek het shirt van je favoriete voetbalclub aan, maak een selfie en post dit op social media met de tekst: ‘ik geef een Tikkie van 1 euro aan de VoetbalShirtWeek en steun daarmee mensen met ALS’.”

Ook de VoetbalShirtWeek wordt geraakt door het coronavirus. Van Moorsel “Het grootste gedeelte van onze opbrengst bestaat uit het geld dat studenten inzamelen met spontane acties. Die gaan nu niet door. Dat geldt ook voor onze actiedag in mei. Wij hopen dat we deze activiteiten later dit jaar in november alsnog kunnen laten plaatsvinden. Als de omstandigheden het toelaten wordt dan de VoetbalShirtWeek 2.0 gehouden. De activiteiten in mei vinden online plaats.”

Door de QR-code op de sociale media-kanalen van de VoetbalShirtWeek te scannen kan er via een Tikkie worden betaald. Doneren is daarnaast mogelijk via een bankoverschrijving (IBAN NL51 RABO 0101.4629.80 ten name van VoetbalShirtWeek) of de betaallink op voetbalshirtweek.summacollege.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden