Leerlingen van basisschool De Triangel betreden de ‘schoolwoningen’ in Leende. (Foto: Jurgen van Hoof)
Leerlingen van basisschool De Triangel betreden de ‘schoolwoningen’ in Leende. (Foto: Jurgen van Hoof) (Foto: Jurgen van Hoof)

Scholen heropenen de deuren

'Een grote vooruitgang vergeleken met online lesgeven'

Roy de Leijer

De basisscholen in Heeze-Leende heropenden maandag de deuren. Maar niet nadat er eerst een mega-operatie moest worden uitgevoerd. De tweede in een paar maanden tijd.

HEEZE-LEENDE - Hoewel de basisscholen in Heeze-Leende de afgelopen weken waren gesloten, heerste in de meeste klaslokalen en directieruimten een topdrukte. Door de scholen zijn legio coronamaatregelen genomen om een veilige schoolomgeving te creëren. Tot de maatregelen behoren onder meer het uitzetten van verplichte looproutes en het opsplitsen van het schoolplein in vakken. De leerlingen en hun ouders hadden vooraf duidelijke instructies voor de herstart gekregen. Zo bleek maandagochtend onder meer bij bassischool De Triangel in Leende. “Het houden van afstand is ook hier de nieuwe norm”, zegt Mari Kokke, clusterdirecteur van De Triangel in Leende, basisschool Sint Jan in Leenderstrijp en De Talententoren in Sterksel. Voor de tweede keer in een paar maanden tijd is er een mega-operatie uitgevoerd. Kokke: “Eerst zijn we overgestapt naar het afstandsonderwijs. Dat was een enorme omschakeling. Nu staat alles weer op zijn kop.” Ondanks de strenge coronamaatregelen zijn veel mensen blij dat de scholen weer open zijn, aldus Kokke: “Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun ouders. De afgelopen weken waren ze niet alleen ouder, maar ook leraar. Zo’n dubbelrol is voor iedereen wennen.” Ook Kokke juicht het openstellen van de scholen toe: “Het is een grote vooruitgang in vergelijking met online lesgeven. Voor leraren is het heel belangrijk dat ze hun leerlingen in een fysieke schoolomgeving kunnen spreken.” Hij denkt dat het met de opgelopen achterstand wel meevalt. “Vooral lezen is wel een punt van zorg. Dat is een van de dingen waarvan het moeilijk is om ze digitaal te monitoren.” Er zijn allerlei veiligheidsvoorschriften en protocollen opgesteld waaraan de leerlingen en leerkrachten zich moeten houden. De kinderen zitten op afstand van elkaar. Ook mogen ze niet meer naast elkaar zitten. Kokke: “Ook de gezamenlijke lunchpauzes van de leerkrachten schieten erbij in. Leraren die zwanger zijn het advies gekregen om thuis te blijven. Daarnaast hebben we gezorgd voor een flinke voorraad desinfecterende middelen en wordt er extra schoongemaakt.” Er is afgezien van het plaatsen van een scherm van plexiglas tussen de leraren en leerlingen. Kokke: “Dat voelt heel erg onnatuurlijk en verstoort het contact tussen de kinderen en hun leerkracht.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden