De winnende creatie van Ge Wit 't Oit Noit Nie in 2019. (Foto: Jurgen van Hoof)
De winnende creatie van Ge Wit 't Oit Noit Nie in 2019. (Foto: Jurgen van Hoof) (Foto: Jurgen van Hoof)

Begrip voor besluit Brabantsedag

'Een latere datum dit jaar wordt te ingewikkeld'

Roy de Leijer

Het besluit van Stichting Brabantsedag om 63e editie van de ‘grootste theaterparade van het jaar’ te verschuiven naar 2021 kan rekenen op veel steun en begrip van de wagenbouwersgroepen.

HEEZE - ‘Met pijn in het rood-wit geblokte hart’ kondigde het bestuur van Stichting Brabantsedag vorige week aan dat de theaterparade dit jaar niet doorgaat. Dit vanwege de verlenging van het landelijk afgekondigde verbod op evenementen tot 1 september. De vergaande voorbereidingen en reeds gepleegde inspanningen zijn echter niet helemaal voor niets geweest. ‘Met Verve‘, over 16 schilders en hun kunstwerken met wortels in het Hertogdom Brabant, blijft overeind als het thema van de eerstkomende editie op 29 augustus 2021.

Bij Ge Wit 't Oit Noit Nie is er alle begrip voor de beslissing van het stichtingsbestuur. De groep deed vorig jaar voor de 25e keer mee aan de parade. Het leverde een primeur op. Met ‘Storm van ramptoerisme’ werd de 62e editie gewonnen. Voorzitter Martine Sanders: “We hebben nauw contact met het bestuur en de voorzitters van de andere wagenbouwersgroepen. Iedereen vindt het natuurlijk enorm jammer dat de Brabantsedag niet doorgaat, maar wel heel begrijpelijk.”

De afgelasting is ook voor Alexander Steegh van De Laarstukken geen verrassing. “We hadden er al rekening mee gehouden.” Hij vindt het een verstandige keuze om het evenement te verplaatsen naar 2021. Een latere datum dit jaar zou onrealistisch zijn, aldus Steegh: “Dat is te ingewikkeld. Voorlopig moet er met te veel regels en zorgen rekening worden gehouden.” Het grootste gemis noemt hij de sociale contacten tijdens het bouwseizoen. Steegh: “Wij proberen de komende maanden goed te gebruiken voor klussen waarvoor we normaal weinig tijd voor hebben, zoals het onderhoud van de kleedruimtes en de nodige reparatiewerkzaamheden.”

Ook de leden van Ge Wit 't Oit Noit Nie keken uit naar het bouwseizoen. Sanders: “Dat had in deze crisistijd ook bijgedragen aan het saamhorigheidsgevoel. Voor ons is het dubbel balen, want ook de tegellegging in de Brabantsedag Walk of Fame is niet doorgegaan. De afgelasting heeft wel als voordeel dat groepen zich langer kunnen bezighouden met het uitwerken van de details. Het zou zomaar kunnen dat de Brabantsedag er volgend jaar nog mooier door wordt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden