Herman Cooijmans: "Nu iedereen thuis moet blijven kun je het gezellig maken met een bloemetje."
Herman Cooijmans: "Nu iedereen thuis moet blijven kun je het gezellig maken met een bloemetje." (Foto: )

'We willen positief blijven denken'

'Nooit langer
dan twee
dagen dicht
geweest'

Fransje Thijssen

Nu het coronavirus in Brabant steeds harder toeslaat is ook in Heeze de stemming veranderd. De scholen en de horeca moesten hun deuren al sluiten en het verenigingsleven ligt stil. In het dorp is het rustig en de winkels, afhankelijk van de branche, worden steeds leger. De supermarkt, de doe-het-zelf zaken en bedrijven die met tuinieren te maken hebben lopen aardig door, maar andere ondernemers worden hard geraakt.

Heeze – Bij ‘Tapperij De Zwaan’ aan de Kapelstraat staan de stoelen opgestapeld op het anders zo drukke en gezellige terras. “Gedurende de eenentwintig jaar dat ik dit werk doe ben ik nooit langer dan twee dagen dicht geweest.” Voor Marco van der Heijden, eigenaar van 'De Zwaan', voelt het nog als onwerkelijk. “Ik zag het wel aankomen maar niet op zo’n korte termijn. De zaak sluiten is heftig maar onvermijdelijk." Marco en zijn team zijn niet bij de pakken neer gaan zitten maar hebben nieuwe mogelijkheden bedacht om hun klanten toch van dienst te kunnen zijn: Lunch en diner worden nu thuis bezorgd of kunnen worden afgehaald. Ook zijn er pakketjes speciaalbier en wijnen samengesteld, zodat de liefhebber toch van zijn favoriete biertje of wijn kan blijven genieten. Alles is te bestellen via de telefoon of website. “Het geeft ons een fijn gevoel om iets voor de mensen te kunnen doen en we merken dat het gewaardeerd wordt. Er is nu ook tijd om klussen, die zijn blijven liggen, met het team aan te pakken zoals onderhoud en schilderwerk.”

Ook de bloemensector heeft het moeilijk. Hoewel Bloemenatelier Herman Cooijmans nog steeds is geopend, is het er opvallend rustig. Herman: “Het is de realiteit, mensen zijn nu bezig met boodschappen inslaan. Kleine ondernemers raken in deze tijd een groot deel van hun omzet kwijt, inwoners van Heeze zouden de lokale winkels moeten steunen.” Toch proberen Herman en zijn medewerkers ook de positieve kanten te zien. Ze bieden aan om bestelde bloemen gratis te bezorgen. Ook is er korting op online bestellingen. “Waarom zouden de mensen het thuis niet gezellig maken met een bloemetje nu ze toch veel binnen moeten blijven?” vindt Herman. “We willen positief denken en graag open blijven, hopend dat de toegezegde steun van de overheid snel komt.”

Kim Kellenaers, moeder van twee schoolgaande kinderen, houdt Boekhandel Lektura open zo lang het kan. “De winkel loopt gewoon door, de mensen houden rekening met elkaar en nemen de richtlijnen van het RIVM in acht.” Kim helpt haar kinderen met hun huiswerk want opa en oma zijn op leeftijd en kunnen beter afstand houden. “De kinderen moeten ook veel zelf doen maar tot nu toe liggen ze op schema. Op deze manier worden ze sneller volwassen,” meent moeder Kim. In de winkel lopen vooral de boeken, tijdschriften en kaarten goed. “De mensen zijn vriendelijk, aardig maar ook onzeker want het is onduidelijk waar het heen gaat.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden