Het Corona-virus zorgt veel annuleringen en opgeschoven evenementen en gebeurtenissen.
Het Corona-virus zorgt veel annuleringen en opgeschoven evenementen en gebeurtenissen. (Foto: )

Samenleving komt tot stilstand, ook in Heeze-Leende

'Onze leden behoren tot een kwetsbare groep'

Roy de Leijer

Het coronavirus heeft niet alleen grote gevolgen voor de volksgezondheid, het heeft ook het sociale leven en grote delen van het bedrijfsleven in Nederland stilgelegd. De impact is groot. Iedereen, jong en oud, ondervindt hiervan de gevolgen. Ook in Heeze-Leende.

HEEZE-LEENDE - De gemeente Heeze-Leende heeft al haar activiteiten waarvoor publiek is uitgenodigd tot nader order opgeschort. Zo ging onder meer de gemeenteraadsvergadering van afgelopen maandag niet door. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de informatiemarkt over de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) in Leende die zou plaatsvinden op donderdag 26 maart.

Verder heeft Bibliotheek Dommeldal besloten haar vestigingen en bibliotheekpunten de komende drie weken te sluiten. De dorpshuizen zijn verder nog maar beperkt open. Iedereen met (milde) verkoudheidsklachten, zoals nieuwsverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts wordt er nadrukkelijk op gewezen om thuis te blijven.

De komende weken vinden er geen li­tur­gische vie­rin­gen in het weekend plaats.

Niet alleen de horeca, maar ook scholen en de kinderopvang zijn na de nieuwe aanvullende maatregelen van afgelopen gesloten. Dat gold eerder al voor de kerken. De komende weken worden er daardoor geen li­tur­gische vie­rin­gen in het weekend gehouden.

Dopen en uitvaarten vinden plaats in kleine kring en worden sober gehouden. Ook hier met inachtneming van fysieke afstand tussen de gelovigen.

Halfvastenmarkt

De jaarlijkse halfvastenmarkt Lind Mèrt, die op maandag 23 maart in Leende zou worden gehouden, is eveneens gecanceld vanwege het coronavirus. Dit heeft Ondernemersvereniging Leende (OVL) in overleg met het gemeentebestuur van Heeze-Leende besloten. "Er komt geen nieuwe datum. We slaan een jaar over”, aldus OVL-voorzitter Peter Zuidema.

Verder zijn ook landelijke activiteiten, waar er vanuit de gemeente Heeze-Leende aan zou worden deelgenomen, uitgesteld of afgeblazen. Daarbij gaan het onder meer over de Nationale Boomfeestdag, de viering van Nationale Pannenkoekdag en NLdoet.

Op dinsdag 24 maart stond er in Leende een bijeenkomst gepland over het levenseinde, georganiseerd door KBO Leende, de Kruisvereniging en zorgcoöperatie Graag Gedaan. Ook deze bijeenkomst gaat niet. Vanwege het coronavirus wordt deze bijeenkomst verplaatst naar een nieuwe datum. Welke dat gaat worden is op dit moment nog niet duidelijk.

De seniorenverenigingen in Heeze-Leende hebben hun activiteiten stilgelegd. "Onze leden behoren tot een kwetsbare groep. Daar moeten we rekening mee houden", zegt Antoon Bax van KBO Heeze. Ook het jongerencentrum in dorpshuis 't Perron in Heeze is gesloten.

'Een uitzondering maken we voor spoedeisende zaken'

Cordaad Welzijn heeft alle activiteiten voor onbepaalde tijd afgelast. "Cordaad organiseert veel voor minder vitale mensen. We willen hun veiligheid en gezondheid niet in gevaar brengen. Dat betekent onder meer dat onze spreekuren en ontmoetingsgroepen niet doorgaan", zegt directeur Robert Tops. Er wordt een uitzondering gemaakt voor spoedeisende zaken. Telefonisch is Cordaad Welzijn gewoon bereikbaar.

Sportgala

Ook het jaarlijkse sportgala in dorpshuis 't Perron, dat gepland stond voor zaterdag 21 maart, gaat niet door. Het evenement zal op een later tijdstip dit jaar plaatsvinden. Organisator Thijs Verleg spreekt van een logisch besluit. "We willen het sportgala nog wel door laten gaan, eventueel met een aanpast programma. Het wordt lastig om een nieuwe datum te vinden. Wellicht wijken we daarom uit naar een doordeweekse dag. Maar het is nog te vroeg om daar uitsluitsel over te geven."

De organisatie houdt de actualiteit nauwlettend in de gaten en zal in overleg met gemeente Heeze-Leende een nieuwe datum voor het gala plannen. Zodra deze datum bekend is wordt deze tijdig gecommuniceerd. Het onthullen van de genomineerden, middels filmpjes op de website HeezeLeende24, gaat ondertussen gewoon door. Dit totdat alle genomineerden bekend zijn in de diverse categorieën.

Verder gaan onder meer de voorstellingen van toneelvereniging De Heezer Komedie niet door. "We moeten op zoek naar drie nieuwe data. Dat wordt nog een hele klus. Kaartjes voor de uitvoeringen blijven geldig", zegt Yvonne Cuijten van de toneelvereniging.

'De maatregelen om het coronavirus te beteugelen volgen elkaar in hoog tempo op'

Bij toneelvereniging KNAL in Leende liggen de activiteiten eveneens stil. De voorstelling 'Bambi' van jeugdafdeling LEF (half april) gaat daardoor voorlopig niet door. Zodra het weer kan zoekt de vereniging een moment om de voorstellingen alsnog te spelen.

De bovenstaande lijst met afgelastingen is verre van compleet. Nieuwe maatregelen om het coronavirus te beteugelen volgen elkaar in hoog tempo op. Nieuwe richtlijnen en maatregelen zijn de komende tijd niet uit te sluiten, volg daarom de actuele berichtgeving van verenigingen, organisaties en overheden. Zie ook de website van het RIVM:

rivm.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden