Bram van Helvoort
Bram van Helvoort (Foto: onbekend)

'Met muziek wil ik een verhaal vertellen'

Het is voor Bram de eerste keer dat hij deelneemt

Van de redactie

Even een concertje pakken tussen de weekendboodschappen door? Of je juist verdiepen in muziek met workshops of misschien zelfs zélf optreden op het open podium? Alles kan in CHV Noordkade in Veghel waar het Prinses Christina Concours neerstrijkt op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart. Bevlogen jonge concoursdeelnemers, zoals Bram van Helvoort uit Leende, tonen hun muzikale kwaliteiten tijdens korte concertjes, er zijn gratis toegankelijke workshops en op zondag vindt de Dag van de Toekomstmuziek plaats.

Leende - De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk en publiek kan tussendoor gewoon in en uit lopen. Kijk voor het complete programma op de website van het Prinses Christina Concours.

Iedereen tussen de 12 en 21 jaar die een muziekstuk aardig onder de knie heeft, kan meedoen aan de klassieke muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours. De muzikanten geven elk een optreden van ongeveer tien minuten, dat wordt beoordeeld door een professionele jury. Na afloop ontvangt iedereen een persoonlijk advies. De winnaars van de selectierondes op vrijdag en zaterdag treden ook op tijdens de regionale finale op zondag 22 maart in CHV Noordkade in Veghel. Nieuwsgierig naar welk muziektalent de regio kent? Kom luisteren!

De vijftienjarige Bram van Helvoort is een van de deelnemers. “Ik doe mee aan het Prinses Christina Concours op marimba, mijn favoriete slagwerkinstrument. De marimba heeft een mooie klank en ik kan er mooie melodieën op maken. Het is de eerste keer dat ik meedoe. Ik ga best een groot risico nemen want het stuk dat ik heb gekozen, Portrait of Forest van Toshi Ichiyanagi, is heel lastig op marimba. Het is een modern stuk met noten die heel precies zijn opgeschreven maar klinken alsof ze random zijn bedacht. De eerste keer dat ik het hoorde, vond ik het verschrikkelijk. Toen ik me erin verdiepte werd het mooi. Het muziekstuk gaat over een bos. Er staan veel riedeltjes in. Daar heb ik dieren en scènes bij bedacht. Zo probeer ik met de muziek een verhaal te vertellen.” Lachend voegt hij toe: “Maar als het niet lukt om dat over te brengen op het publiek, dan kan het voor hen nog wel eens een lange zit worden. Zulke muziek is compleet nieuw voor mij. Ik hoop natuurlijk zover mogelijk te komen in het concours, maar wat het ook wordt, ik heb er nu al sowieso iets van geleerd.”

Het deelnemersveld is gevarieerd. Jong en wat ouder, jongeren die al jarenlang muziek maken en beginners, blaas-, strijk- en toetsinstrumenten en zangers: het belooft een veelzijdig programma te worden.

Naast de optredens van de jonge muzikanten valt er nog veel meer te beleven op CHV Noordkade. Op zaterdag zijn er gratis toegankelijke workshops en concerten en een open podium in de Classic Express. Zondag is een dag vol van muziek, kennisuitwisseling en ontmoeting. De Brabantse Bond van Muziekverenigingen, het Prinses Christina Concours en CHV Academy, Circle of Talent organiseren de Dag van de Toekomstmuziek. Bezoekers en deelnemers kunnen genieten van de regiofinale van het Prinses Christina Concours, een concert van het Brabants Jeugd Project Orkest en een congres met verschillende workshops voor docenten, bestuurders en muzikanten. Het complete programma is te lezen op de website van het Prinses Christina Concours.

Prinses Christina Concours

Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor talentontwikkeling in muziek en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder andere een klassiek concours waar landelijk zo’n vierhonderd deelnemers aan meedoen. Jonge muzikanten treden op voor jury en publiek, krijgen feedback op hun spel, ontmoeten bevlogen medemuzikanten en maken kans op mooie prijzen. De winnaars gaan door naar de Nationale Halve Finale en misschien wel de Nationale Finale op 18 april in Den Haag.

Regionale selectierondes

vrijdag 20 maart: 18.00 uur tot circa 21.50 uur

zaterdag 21 maart: 9.30 uur tot circa 21.00 uur

CHV Noordkade, Veghel

Gratis toegankelijk.

Regionale finale

zondag 22 maart, 14.00 uur                

CHV Noordkade, Veghel

toegang 12,50 euro. Jongeren en 65+ 8,50 euro.

Kaartverkoop via www.eventbrite.nl/e/tickets-finale-klassiek-concours-veghel-94596640097

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden