De spelersgroep van 'Waar is mijn kamer?', met onder anderen Jan Fiddelaers en Yvonne Cuijten (uiterst rechts).
De spelersgroep van 'Waar is mijn kamer?', met onder anderen Jan Fiddelaers en Yvonne Cuijten (uiterst rechts). (Foto: )

Nieuwe productie De Heezer Komedie

'Er zijn veel raakvlakken met de actualiteit'

Roy de Leijer

De Heezer Komedie brengt op 18, 19 en 20 maart de tragikomedie ‘Waar is mijn kamer?’ op de planken. Al vanaf begin september wordt er intensief gerepeteerd door het toneelgezelschap uit Heeze, dat ook buiten het podium een uitdagende klus moet klaren.

HEEZE - Door onverwachte omstandigheden moest het Heezer toneelgezelschap in een laat stadium van de voorbereiding op de nieuwe zaalproductie op zoek naar een nieuwe regisseur. “Hiervoor hebben we André Verhees bereid gevonden”, vertelt Jan Fiddelaers. De Leendenaar is geen onbekende voor De Heezer Komedie. In het verre verleden, zo’n dertig jaar geleden, verzorgde hij al eens twee seizoenen lang de regie.

De nieuwe toneelvoorstelling ‘Waar is mijn kamer?’ kent een bezetting van zes acteurs. Voor deze kleine groep spelers was het lastig om een geschikte productie te vinden, weet Yvonne Cuijten: “Na het lezen van dertig boekjes bleven er drie stukken over, maar ook hier zat weinig bruikbaars tussen."

Verhees zag wel voldoende potentieel in het blijspel ‘André bedoelt het niet zo kwaad’ van toneelschrijver Adrian Noordergraaf. Hij heeft het stuk herschreven en op maat gemaakt voor De Heezer Komedie. “In overleg met de uitgever is de titel veranderd”, vertelt Verhees, die het blijspel heeft omgezet in een tragikomedie. Cuijten: “Er zijn veel raakvlakken met de actualiteit. Daardoor is het een eigentijdse voorstelling geworden, waarbij een aantal zaken wordt uitvergroot. ”

Centraal staat het verhaal van vier bejaarde dames, die door een renovatie van het verzorgingshuis waarin zij wonen noodgedwongen een kamer met elkaar moeten delen. Dit zorgt voor de nodige fricties. Verhees: “Het zijn herkenbare personages met ieder hun eigen gebruiksaanwijzing.”

Waar de toneelvereniging, die vorig jaar het veertigjarig bestaan vierde, doorgaans volle zalen trekt met haar voorstellingen, wordt het steeds moeilijker om de bezetting op het podium rond te krijgen. Door een gebrek aan nieuwe, jonge aanwas dreigt het voortbestaan van De Heeze Komedie zelfs in gevaar te komen. Cuijten: "Van de spelende leden is iedereen de vijftig gepasseerd. We zijn daarom vooral op zoek naar mensen van in de dertig en veertig." Aan het aanwezige talent in Heeze kan het volgens Verhees niet liggen. Hij noemt de Brabantsedag als voorbeeld. Verhees: "Daar lopen ieder jaar honderden goede acteurs rond."

Om het ledental op te krikken start De Heezer Komedie met een nieuwe ledenwervingscampagne. Cuijten: "We willen doorgaan en gaan daarom op zoek naar verjonging. Een van de acties waaraan we denken is het organiseren van workshops."

De uitvoeringen ‘Waar is mijn kamer?’ op woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 maart beginnen telkens om 20.00 uur. Kaartjes kosten 9 euro en zijn verkrijgbaar aan de bar van dorpshuis 't Perron (Schoolstraat 48) of bij Yvonne Cuijten, tel. 06-13411424.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden