Columns Noël Creemers

En wat we eten

Foto: Foto:

In de boekhandel struikel je inmiddels over de kookboeken, het aantal kookprogramma's op televisie is ontelbaar, menigeen vlogt of blogt het liefst dagelijks over koken en of dat alles nog niet genoeg is heeft eten het weer verdrongen van de eerste plaats op de lijst van 'onderwerpen waarover het meest wordt gesproken'. Ongetwijfeld heeft de gestegen welvaart ervoor gezorgd dat de focus is verschoven van 'eten om te leven' naar 'leven om te eten'. Dat zie je niet alleen aan het áántal restaurants maar ook aan hoeveel mensen daar, ook doordeweeks en echt niet alleen 's avonds, in de weer zijn met lepel, vork en mes. Er zijn restaurants waar je weken, zo niet maanden van tevoren een tafel moet reserveren. Stap je zomaar een restaurant binnen om een hapje te eten, dan is dat toch buiten de waard gerekend. Grote kans dat je binnen 10 seconden weer buitenstaat: vol! Wat er tegenwoordig bij die restaurants op de kaart staat, is met geen pen te beschrijven. Opvallend veel gerechten op het menu bevatten ingrediënten uit behoorlijk exotische oorden en indien er op de kaart ook een woordje wordt gewijd aan de gehanteerde kooktechniek, wat niet zelden voorkomt, maak dan de borst maar extra nat, want van oudsher bekende termen als 'gebraden' en 'gebakken' zult u er niet op aantreffen, wel daarentegen uitdrukkingen waarmee u goede sier kunt maken in welk gezelschap dan ook, zoals gerissoleerd, gebardeerd, gedegorgeerd en gefonceerd. En denkt u nu vooral niet dat deze gekkigheid uitsluitend wordt uitgehaald door mensen die van koken hun broodwinning hebben gemaakt! Er zijn steeds meer hobbykoks, zoals dat specimen wordt genoemd, die thuis, in de beslotenheid van hun eigen keuken, toeren uithalen die kunnen wedijveren met die van Tita Tovenaar. Bent u bij zo iemand te gast, verwacht dan geen tomatensoepje vooraf, aardappelen, karbonade en doppertjes als hoofdgerecht en vlaflip als toetje. Nee, de kans is groot dat u eerst een amuse-gueule krijgt, vervolgens iets dat op een bedje ligt, dan een velouté op basis van een heel gekke, waarschijnlijk middeleeuwse groente, een pièce met een minuscuul stukje Wagyu-duif of Bresse rund en als toetje een grand dessert, waarbij een loep node wordt gemist. Smakelijk alvast!

Meer berichten