Jeugdjournalisten op pad: 'Zo gaat de molen, de molen, de molen'

Bergmolen Sint Victor aan de Leenderweg in Heeze. De foto is gemaakt door Abel.
Bergmolen Sint Victor aan de Leenderweg in Heeze. De foto is gemaakt door Abel. (Foto: )

In Heeze staat al sinds 1852 een mooie molen. Het is een korenmolen van het type stenen bergmolen. De hoogte van de berg is 6,75 meter, zo hoog komt zelden voor. Abel, Ivar, Kim, Pawel en Sabrin uit groep 8 van basisschool De Trumakkers wilden weten hoe een molen werkt en wat een molenaar doet.

Heeze - Ze hebben vragen gesteld aan molenaar Gerard Sturkenboom.

Hoe lang bent u al molenaar?

"In 1980 ben ik geslaagd voor mijn opleiding, dus precies 40 jaar geleden."

Heeft ook nog ander werk?

"De molen heb ik al die jaren als hobby gedaan. Ik werkte in de automobielindustrie, dus ontwikkeling van auto's is altijd mijn werk geweest."

Welke soort molens zijn er?

"Je hebt korenmolens, en in het westen van Nederland poldermolens. Die pompen water uit de polders. 400 jaar geleden is er ontdekt dat die draaiende bewegingen voor allerlei andere toepassingen gebruikt kunnen worden. Toen zijn er bijvoorbeeld houtzaagmolens gemaakt, die boomstammen in planken zagen. Ze maakten er schepen van die in de Gouden Eeuw gebruikt werden om oorlog te voeren op zee, maar ook om bijvoorbeeld naar Indonesië te varen om kruiden te halen."

Zijn de molens veranderd door de jaren heen?

"Ja de molenaar was altijd al aan het proberen om de boel te verbeteren om meer productie te maken, zodat hij zelf meer kon verdienen."

In welk jaar werd de eerste molen gemaakt en waarvoor?

"Dat is al heel lang geleden, dus niet alles was goed vastgelegd. Wel is duidelijk dat in West- Europa al meer dan 800 jaar geleden de eerste windmolens werden gebouwd voor het malen van graan."

Wat vindt u het meest interessant aan een molen?

"De techniek: Hoe komt het dat je met de wind die steen laat draaien en korrels kunt malen? Heel belangrijk voor een windmolen is natuurlijk wind."

Waarvoor dienen de wieken?

"De wieken vangen wind. Als de wind tegen de wieken blaast draaien de wieken en gaat ook de molensteen draaien."

Welk soorten meel maalt u?

"Dat is afhankelijk van de graansoort. Ik maal volkorenmeel van tarwe, spelt, en rogge."

Abel, Ivar, Kim, Pawel en Sabrin hebben veel geleerd maar vooral dat je met het pannenkoekenmeel van bergmolen St. Victor in Heeze de allerlekkerste pannenkoeken bakt.

Meer berichten