Rob Scheepers als bakker Frits Sprits. (Foto: Jurgen van Hoof)
Rob Scheepers als bakker Frits Sprits. (Foto: Jurgen van Hoof) (Foto: Jurgen van Hoof)

Veel humor en talent van eigen bodem

Roy de Leijer

Vermakelijke zittingen in Sterksel

Met een mix van lokale acts, aangevuld met buitendorpse kletspraat, bracht carnavalsvereniging De Ossedrijvers uit Sterksel afgelopen vrijdag en zaterdag twee drukbezochte Tonpraatavonden op de planken. Het publiek genoot met volle teugen van de zittingen in de tot Ossestal omgetoverde gymzaal van dorpshuis Valentijn.

STERKSEL - De lokale acts waren het afgelopen weekend goed vertegenwoordigd bij de Tonpraatavonden in Sterksel. Het cabaretduro Tiswa is inmiddels niet meer weg te denken van het podium in dorpshuis Valentijn. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar namen Marij Polman en Door Scheepers het dorpse leven op de korrel. Veel bekende, maar ook minder bekende dorpsfiguren, passeerden ook ditmaal de revue bij het optreden van de dames, die in afwachting waren van het evenement 'Tussen Kunst en Kitsch' bij het Peter van den Braken Centrum.

De groep Black Bessum Dancers uit Heeze wist het publiek te vermaken met enkele visuele hoogstandjes. Ook de leden van de jeugdslagwerkgroep van muziekvereniging De Heerlijkheid lieten zien dat het met hun ritmegevoel wel goed zit. Met een wat oudere bezetting dan gebruikelijk, leefden ze zich uit met artikelen die waren 'buitgemaakt' in de Spar dorpswinkel. Dweilorkest Bloe Noots zorgde voor de overige muzikale inbreng.

Vooral de liefhebbers van kletspraat kwamen afgelopen vrijdag en zaterdag aan hun trekken in Sterksel. Van de vijf tonpraters kwamen er liefst drie van eigen bodem. De eerste tonprater die zijn opwachting in dorpshuis Valentijn maakte, was Hans Verbaarschot uit Deurne. Met een grote grapdichtheid vertelde Verbaarschot, onlangs nog finalist bij het Brabants kampioenschap tonpraten, honderduit over zijn huwelijksperikelen.

De andere buitendorpse tonprater die het afgelopen weekend in Sterksel acte de présence gaf was Riza Tisserand. Hij kroop in de huid van het gewelddadige typetje Robbertje Matten, die meteen bij zijn geboorte al voor een bloedbad zorgde. Dit vanwege een keizersnede. Met zijn originele grappen had Tisserand, naar eigen zeggen de eerste Amsterdamse tonprater, de lachers snel op de hand. Wel zag je mensen in het publiek bij zijn soms keiharde humor denken: mag ik hier wel om lachen.

Ook het lokale tonpraattalent Marijn van Weerdenburg (14) kreeg de handen op elkaar met zijn typetje Kees de krantenjongen. Ook hij had behoorlijk wat harde humor in zijn buut verwerkt. Sterkselnaar Lucas van Laarhoven had zijn kletspraat prima afgestemd met zijn leermeester Hans Verbaarschot. Als kastelein Piet Pils zeverde hij onder meer over het wel en wee van zijn stamgasten.

Bijna in zijn achtertuin bracht Rob Scheepers tonpraat van de bovenste plank. Dat deed hij ditmaal als bakker Frits Sprits. Met vele rake grappen en een flinke scheut publieksparticipatie was zijn optreden het hoogtepunt van een verder toch al geslaagde avond.

Meer berichten