Hans van Middelaar met de oorkonde die hoort bij het erelidmaatschap van de vereniging Bedrijfshulp Leende en omgeving.
Hans van Middelaar met de oorkonde die hoort bij het erelidmaatschap van de vereniging Bedrijfshulp Leende en omgeving. (Foto: )

Eerste erelid voor Bedrijfshulp Leende

Roy de Leijer

Van Middelaar geëerd voor inzet

Hans van Middelaar uit Sterksel is op maandag 13 januari benoemd tot erelid van de vereniging Bedrijfshulp Leende en omstreken. Dit betekende primeur voor de vereniging, die boeren onder meer bijspringt in geval van ziekte en drukte.

STERKSEL - Bedrijfshulp Leende en omstreken is actief in Valkenswaard, Heeze-Leende, Aalst-Waalre, Cranendonck en Geldrop. De vereniging telt bijna honderd leden. Op het hoogtepunt waren dit er tweehonderd. In de jaren negentig is het ledental echter flink gedaald. Dit als gevolg van de varkenspest en gekkekoeienziekte, waardoor veel boeren met hun bedrijf zijn gestopt. "Het werkgebied van de vereniging is al vijftig jaar hetzelfde", zegt het kersverse erelid Hans van Middelaar (72). Daarmee is de vereniging een uitzondering in Zuid-Nederland, waar de dienst veelal wordt uitgemaakt door enkele grote spelers.

De organisatie werd in 1967 opgericht vanwege de toegenomen vraag naar agrarisch personeel. Dit werd veroorzaakt doordat kinderen uit boerengezinnen vaker aan een studie begonnen en buiten het bedrijf aan de slag gingen.

Van Middelaar begon in 1968 als bedrijfshulp bij de vereniging. Na drie en een half jaar stopte hij daarmee en startte hij in Sterksel zijn eigen veebedrijf, met kippen, schapen en runderen.

Agrarische ondernemers die lid zijn van Bedrijfshulp Leende en omstreken, kunnen een beroep doen op de vereniging. Dat kan onder meer bij ziekte, een ongeval of een overlijden. Ook bij vrolijkere situaties, zoals gezinsuitbreiding, kan de vereniging worden ingeschakeld. Daarnaast huren boeren hulp in als ze op vakantie gaan. Van Middelaar: "Ziekten, ongevallen en overlijdens krijgen echter altijd voorrang."

Jarenlang was hij voor de vereniging actief als werkverdeler. Deze functie heeft hij vanaf 1974 tot vorige week bekleed. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden worden de bedrijfshulpen er door werkverdeler op uit gestuurd. Bedrijfshulp Leende en omstreken heeft drie bedrijfsverzorgers op de loonlijst staan, een fulltimer en twee parttimers. In gevallen van extreme drukte worden er zzp'ers ingeschakeld.

Van Middelaar is altijd bijzonder actief geweest voor de vereniging. Naast zijn functie als werkverdeler was hij jarenlang lid van het verenigingsbestuur. Binnen het bestuur bekleedde hij de functies van secretaris en penningmeester.

Voor veel boeren in de regio is Van Middelaar een bekende verschijning. Niet alleen vanwege zijn activiteiten voor Bedrijfshulp Leende, maar ook voor de ZLTO. "Ieder buitenweggetje in de regio ken ik ondertussen wel", aldus Van Middelaar.

De bedrijfsverzorgers moeten vaak op stel en sprong in actie komen. Van Middelaar: "Negentig procent van de aanvragen is niet gepland, dat betekend dat er vaak snel geschakeld moeten worden. Het is ook golfbeweging. Soms is het heel druk, terwijl er op andere momenten juist heel weinig vraag is."

Meer berichten