Foto: Studio Oostrum
Foto: Studio Oostrum (Foto: Studio Oostrum)

Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Van de redactie

Onderzoek borstkanker in Heeze

Op 28 januari start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Heeze. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

Heeze - Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2020 de vrouwen geboren in de jaren 1945 tot en met 1970. Vrouwen uit Heeze met de postcodes 5591, 5595 en 6029 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 28 januari op het parkeerterrein aan de achterzijde van het gebouw van de Zuidzorg, Jan Deckersstraat 6, in Heeze. Daar staat het tot medio maart. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Reusel.

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto's van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Binnen tien werkdagen volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Heeze succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Heeze 82,6%. Dit betekent dat er 2287 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 57 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer berichten