Toon de Brouwer met het beeldje dat hoort bij de toekenning van de eretitel 'Verbinder van het Jaar'. Foto: Jurgen van Hoof
Toon de Brouwer met het beeldje dat hoort bij de toekenning van de eretitel 'Verbinder van het Jaar'. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

De Brouwer is 'Verbinder van het Jaar'

Roy de Leijer

Sterkselnaar in het zonnetje gezet

Toon de Brouwer uit Sterksel is uitgeroepen tot 'Verbinder van het Jaar'. De bekendmaking vond plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heeze-Leende op maandag 6 januari.

STERKSEL - Toon de Brouwer (61) heeft de eretitel 'Verbinder van het Jaar' gekregen voor zijn tomeloze inzet voor het dorp Sterksel en omstreken. Dit gedurende een periode van veertig jaar. Uit handen van burgemeester Paul Verhoeven ontving de Sterkselnaar het bijbehorende beeldje.

De waarderingsprijs kwam als een verrassing. "Wel vond ik het vreemd dat ik werd opgehaald om naar de nieuwjaarsreceptie te gaan", aldus De Brouwer, die terugkijkt op een bijzondere avond. Niet alleen de aanwezigheid van zijn familie, maar ook de grote vertegenwoordiging van onder andere de carnavalsverenigingen uit Heeze-Leende en Cranendonck maakten indruk op hem. De Brouwer: "Er kwamen best wel wat emoties los toen de Cranendonckse verenigingen de zaal betraden."

De Brouwer was in 1991 prins van de Sterkselse carnavalsvereniging De Ossedrijvers. Niet alleen in de prinsenbak, maar ook op het podium als spreekstalmeester en bandparodist is hij al vele jaren actief voor de vereniging. Hij bekleedde onder meer de functie van voorzitter, lid van de Raad van Elf en vorst.

In 1996 kreeg hij de 'Os van Verdienste', de hoogste Sterkselse carnavalsonderscheiding. In 2013 volgde een koninklijke onderscheiding. "Ik ben de laatste die een lintje van koningin Beatrix heeft gekregen", aldus de Sterkselnaar, die zijn vrijwilligersactiviteiten wegens gezondheidsreden momenteel op een wat lager pitje heeft staan.

De Brouwer is geboren in Eindhoven, maar woont al ruim een halve eeuw in Sterksel. Voordat hij prins werd was hij vooral in het Maarheezer verenigingsleven te vinden. De Brouwer was lid van de KPJ Maarheeze. Voor de handbaltak was hij onder meer actief als scheidsrechter en jeugdleider. Daarnaast was hij niet alleen bestuurslid van het lokale KPJ-bestuur, maar ook van de gewestelijke afdeling.

Ook heeft De Brouwer zich in meerdere functies ingezet voor Stichting Dorpshuis Valentijn, voetbalclub RKSV Sterksel en de jaarlijkse Jeugdvakantieweek (JVW) in zijn woonplaats. Ook is hij een van de initiatiefnemers van 6zeskamp Sterksel. En eerder was hij betrokken bij de organisatie van de zeskamp Maarheeze Sportief.

Met lede ogen ziet De Brouwer aan dat het verenigingsleven in kleine kernen als Sterksel steeds verder onder druk komt te staan. Zelf maakte hij mee dat handbalclub De Vlinders in 2016 ter ziele ging. De Brouwer heeft zich voor de Sterkselse club onder meer ingezet als scheidsrechter, voorzitter en coach. "We hebben er alles aan gedaan om de vereniging overeind te houden, maar dat is niet gelukt. Vooral bij de wat oudere jeugd is het voor veel sportverenigingen moeilijk om teams te vormen. Veel kinderen gaan daardoor naar Leende en Heeze, of stoppen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden