Een bever langs de Dommel. Foto: Evert Houniet van Calutra
Een bever langs de Dommel. Foto: Evert Houniet van Calutra (Foto: Evert Houniet van Calutra)

Op zoek naar Castor: een korte cursus over bevers

Van de redactie

Heb je ooit doorgeknaagde bomen gezien met punten als een geslepen potlood? Dan ben je terecht gekomen in het leefgebied van de bever, het grootste knaagdier van Europa. De bever (geslacht Castor) staat centraal tijdens een korte cursus die IVN Heeze-Leende in januari aanbiedt. De cursus bestaat uit één lesavond en twee excursies.

Heeze - In 1826 verdween de bever uit Nederland. Maar is hij terug! Vanuit de Biesbosch en Limburg nemen de bevers langzaam weer hun plek in in onze rivieren en beekstelsels. Daarom alvast een cursus over dit indrukwekkend dier met zijn verborgen levensstijl. Want beverfamilies leven in een hol in de oever of in een burcht. En komen pas bij schemer of ’s nachts naar buiten. Overdag vinden we alleen hun sporen: knaagsporen aan bomen en planten, beverburchten en de dammen die ze kunnen bouwen.

Voor de avondles hebben we twee beverdeskundigen uitgenodigd. Evert Houniet, lid van werkgroep Calutra voor de bescherming van otters en bevers in Nederland, laat zijn filmbeelden van bevers zien. Marcel Cox, ecoloog bij waterschap Aa en Maas, gaat uitgebreid in op de levenswijze van bevers. Maar ook op de vraag hoe mens en bever samen kunnen gaan in onze voor beide belangrijke watersystemen. Tijdens de excursies gaan we op zoek naar beversporen. Die leren ons meer over het verborgen leven van deze schemerdieren.

De lesavond is op maandag 20 januari van 20.00 tot 22.00 uur in het IVN gebouw de Sleutelbloem, Strabrecht 14 Heeze. De excursies (in de regio) zijn op zaterdag 25 januari en zaterdag 1 februari van 9.00 tot circa 12.00 uur. Aanmelden kan via Ineke Thijs: Cursusteam@ivnheezeleende.nl/06-2945 4862.

Deze bevercursus is de eerste in een reeks van vijf korte cursussen ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van IVN Heeze-Leende. Alle jubileumcursussen hebben betrekking op het beekdal van de Kleine Dommel. Meer informatie vind je op de website: www.ivn.nl/afdeling/heeze-leende/cursussen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden