Hans in het midden tijdens het Prinsenbal van de Lindse Blaos.
Hans in het midden tijdens het Prinsenbal van de Lindse Blaos. (Foto: )

Blaosdonk onthult de nieuwe Prins

Van de redactie

Hans dun Twidde aan het roer

Afgelopen zaterdag 4 januari vond het jaarlijkse 'Bal der Bals', ofwel het Prinsenbal, van carnavalsvereniging De Lindse Blaos plaats. Omstreeks 22.11 uur werd eerst afscheid genomen van Prins Wim dun Vuufde en Prinses Lisanne, die terugkeken op een fantastisch en onvergetelijk carnavalsseizoen.

Leende - Een uurtje later, rond 23:11 uur, werd begonnen met de bekendmaking van de nieuwe hoogheden. Vanuit een ondergrondse achtbaan kwam één van de karretjes het Blaospaleis binnengereden met daarin de 59e Prins van Blaosdonk: Prins Hans dun Twidde.

Prins Hans dun Twidde zal in het komende seizoen de scepter zwaaien over Blaosdonk, met als leus: 'Mâkt plezier en geniet van ut lève, want carnaval in Lind dè moete belève!'

Tegelijkertijd met de bekendmaking van de nieuwe Prins is ook de 56e editie van carnavalskrant D'n Blaospieper verschenen. Deze kleurrijke carnavalskrant wordt in Leende en Leenderstrijp, geheel gratis, huis-aan-huis verspreid.

De receptie van de nieuwe prins vindt op zondag 12 januari van 13.11 uur tot 17.00 uur plaats, in Blaospaleis De Meent.

Prins Hans dun Twidde gaat door het leven als Hans Hulsen (45 jaar), woonachtig aan de Hoogeindseweg in Leenderstrijp. In het dagelijks leven is hij zelfstandig ondernemer en zit hij graag op zijn mobiele graafmachine voor het maken van een bouwputje, het slopen van een woning of het spitten van een tuintje. In zijn vrije tijd is hij graag actief in het verenigingsleven. Zo is hij lid van het Gilde St-Jan Baptista, waar hij op dit moment penningmeester is en waarvan hij 6 jaar koning is geweest. Ook is hij actief bij de stichting voor het behoud van de Strijper kermis. Daarnaast was prins Hans dun Twidde 12 jaar lid van de RV11 van C.V. De Lindse Blaos en bekleedde hij de functie van Vice-Vorst. Tenslotte gaat hij in de winter graag met een gezellige groep op skivakantie in Oostenrijk. En bezoekt hij 's zomers graag enkele festivals zoals Rock Werchter en de Zwarte Cross.

In de weken voorafgaand aan het Prinsenbal heeft Vorst Jan-Willem Reiling 4 tips onthuld, die bedoeld waren om de fanatieke puzzelaars te helpen bij het ontmantelen van het grootste geheim van Blaosdonk. De vindplaats van de hints werd ook dit jaar weer via een aantal video's bekendgemaakt. Zoals altijd werden de hints op allerlei manieren uitgelegd, en aan allerlei personen gekoppeld, maar hieronder volgt de enige juiste uitleg.

Zonder lukt het niet:

Prins Hans dun Twidde verleent al jaren onderdak aan vele Lindse Wagenbouwersgroepen. Zonder bouwlocaties, zoals die van de prins, zou de Lindse optocht niet mogelijk zijn.

Het is een kwestie van geduld…:

Hoewel Prins Hans dun Twidde een echte Leendenaar is, is hij geboren in Limburg, waar hij tot zijn 4e heeft gewoond.

Van het donker naar het licht:

Prins Hans dun Twidde is als inspicient al jarenlang achter de schermen actief tijdens de Tonpraotaovonden. Maar dit jaar staat de prins tijdens de avonden niet in het donker van de coulissen, maar vol in de schijnwerpers op het podium.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden