Wereldkampioen sprint Harrie Lavreysen voegde dit jaar ook de Europese titel keirin aan zijn palmares toe. Foto: Peter van Rooij
Wereldkampioen sprint Harrie Lavreysen voegde dit jaar ook de Europese titel keirin aan zijn palmares toe. Foto: Peter van Rooij (Foto: Kempenfoto.nl-Peter van Rooij)

Harrie Lavreysen op weg naar Tokio

Piet Gijsbers

De snelste man ter wereld

Harrie Lavreysen werkt toe naar de Spelen 2020 in Tokio. De 22-jarige Luyksgestelnaar is in dat streven al een heel eind geslaagd. In de teamsprint lijkt hij een vaste oranje waarde op de Olympische wielerbaan te zijn. Als wereldkampioen individuele sprint mag hij zijn kansen bijzonder hoog inschatten.

REGIO - Toch blijft er altijd een onzekere factor. In tegenstelling tot op een WK waar een land vier teamsprinters mag inzetten, mogen dat straks in Tokio maar drie renners zijn. Er kan dus niet gewisseld worden. Alleen vanuit de drie teamsprinters mag voor de overige plaatsen op individuele sprint en de keirin gekozen worden. Tot nu toe dit seizoen was Lavreysen mee toonaangevend in de World Cups. Driemaal was hij de onbetwiste tweede man op de teamsprint in de Oranjeploeg die de World Cups won. "Als tweede man moet ik zittend door versnellen. En daar ben ik juist goed in," zegt hij zonder grootspraak. "Ik kan er de echte topsnelheid in brengen nadat de eerste man zijn best heeft gedaan. Nummer drie moet dan ons werk af maken. En dat lukte dit jaar telkens uitstekend." Lavreysen woont met teamgenoot Nils van 't Hoenderdaal in een nieuwbouwwoning in Apeldoorn. Niet ver van de wielerbaan in het Omnisport waar hij in oktober de Europese titel op de keirin bemachtigde. Met zijn medebewoner en nog drie à vier andere teamgenoten moet hij knokken voor de drie beschikbare olympische tickets. Als wereldkampioen op het individuele sprintnummer maakt hij alle kans op uitverkiezing. Of hij na al zijn successen op een roze wolk leeft? "Dat valt wel mee." Harrie Lavreysen blijft met beide benen op de grond staan. Hij weet onder alle omstandigheden steeds beter de rust te bewaren. Of hij spijt heeft van zijn door een schouderblessure destijds noodgedwongen overstap van de BMX naar de baanfiets? "Nu heb ik echt een passie voor het baanwielrennen. Ik vind dat een mooiere sport, deels natuurlijk ook door mijn succes. Ik geniet er echt van." De fietscross en het baanwielrennen zijn twee totaal verschillende sporten met wel één ding gemeen. Zijn explosiviteit heeft Lavreysen vooral aan de BMX in zijn Luyksgestelse jeugdjaren bij De Durtrappers te danken. Soms heeft hij nog wel wat last van de ernstige schouderblessure die hij als fietscrosser opliep. "Nu probeer ik mijn schouderpartij steeds sterker te maken om in Tokio de puntjes op de i te kunnen zetten." Tussen Kerstmis en Nieuwjaar stond voor Lavreysen eerst het NK baanwielrennen voor de deur. Later in januari gaat hij tijdens de Rotterdamse Zesdaagse van start. Daar vestigde hij vorig seizoen een nieuw baanrecord. "Dat record staat erg scherp, dus wordt het moeilijk om het te gaan verbeteren," zegt de Luyksgestelse krachtpatser. Later zijn er uitstapjes naar Portugal en het Zwitserse Grenchen in de voorbereiding op Tokio.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden