Columns Noël Creemers

Worstenbroodje

Foto: Foto:

Onlangs vertelde iemand me, het doet er echt niet toe wie, het was in ieder geval geen bakker, wat u misschien wel zou verwachten gezien het onderwerp, dat sinds enkele jaren het overbekende Brabants worstenbroodje is te vinden op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed, weliswaar de lijst van Nederland en (nog) niet die van de wereld, maar toch. Ofschoon zeker ook verbaasd, gevoelde ik toch vooral een ongebreidelde trots. Waar een in de ogen van vooral veel Randstedelingen onbeduidende provincie als Noord-Brabant groot in kan zijn! Als vegetariër eet ik ze al geruime tijd niet meer maar ik hoef me maar even te concentreren en dan heb ik die met geen pen te beschrijven smaak van deze lekkernij weer te pakken. Het lijkt een eenvoudig bakseltje, want in essentie is een worstenbroodje niet meer dan brood met daarin een worst, vandaar de naam realiseer ik me nu, maar dat is het geenszins. Het vinden van een bakker bij wie het vervaardigen van het enige echte, klassieke, onvolprezen, onovertroffen Brabants worstenbroodje deel uitmaakt van zijn DNA is te vergelijken met het zoeken naar die spreekwoordelijke speld,- had ik toch bijna 'spelt' geschreven, tja, dat krijg je als je het vizier richt op het bakkersgilde -, in een hooiberg. Buiten onze provinciegrenzen gaat u er geen een vinden, een bakker die van één plus één drie weet te maken. Ik ken er welgeteld twee in Limburg en eentje in Gelderland, net over de Maas, die een eind in de goede richting aan het bakken zijn, maar diep in hun hart weten deze goedbedoelende knapen dat ze er nooit helemaal zullen komen, tenzij ze bereid zijn huis en haard te verlaten en zich alhier, in onze provincie, te vestigen, en dan nog zal het pas één van hun verre bakkende nazaten zijn die rond het jaar 2115 iets uit de oven schuift waarvan wij Brabanders zeggen, ja, dit kan met recht een Brabants worstenbroodje worden genoemd. Het spreekt voor zich dat de kans dat u er één in Brabant tegenkomt, een bakker voor wie het worstenbroodje hoegenaamd geen geheimen kent, groter is. Ik schat in dat er ter provincie zo'n dertig, misschien veertig zijn die een worstenbroodje weten te fabriceren dat de toets der kritiek kan doorstaan. Veel tijd hebt u dus niet meer, want over een week is het immers al Kerst!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden