Bull Mastiff, bronzen beeldje van Gerarda Kan.
Bull Mastiff, bronzen beeldje van Gerarda Kan.

Tijdloosheid en momentopname door Gerarda Kan

Redactie

‘Tijdloosheid’ en ‘momentopname’, oftewel ‘verstilling’ en ‘actie’ zijn tegenpolen die van toepassing zijn op het brede oeuvre van de Eindhovense beeldend kunstenaar Gerarda Kan.

Sterksel - Landschappen schilderde ze in de omgeving van Eindhoven, de omgeving van Heeg in Friesland waar zij ‘s zomers regelmatig verblijft, in de Provence en in verre oorden zoals de Bahama’s en China, die zij tijdens vakantie bezocht of vanwege bezoek aan kinderen die daar tijdelijk woonden. Haar landschappen, in gedempte tinten, ademen een sfeer van rust, simpelweg omdat de mens hier ontbreekt. Als contrast zoomt ze af en toe in op actie, een momentopname, en schildert ze in kleurrijke tinten theeplukkende vrouwen in Sri Lanka, toeristen die in Peru door de branding lopen, spelende kinderen op de Bahama’s, maar ook spelende poesjes in de tuin. Die actie en momentopname zien we ook in haar bronzen beeldjes: een dribbelende basketbalspeler, een peinzende tennisser na een verloren wedstrijd, een groepje voetballers die elkaar in euforie bespringen na een doelpunt. Maar het mooist van alles zijn de bronzen beeldjes van honden. Treffend heeft Kan het moment vastgelegd waarop ze aandachtig naar hun baasje opkijken.

Gerarda Kan studeerde Frans aan de Universiteit van Utrecht. Graag was ze eind jaren vijftig naar de kunstacademie gegaan, maar dat was not done. Al tijdens haar studie, maar ook later, naast haar baan als docent Frans op middelbare scholen, volgde ze cursussen tekenen, achtereenvolgens bij Artibus in Utrecht, het Duvelhok in Tilburg en het CKE in Eindhoven. Schilderen leerde ze vooral van Renier Vaessen in Weert en tijdens zomercursussen in de Provence. Later volgde ze lessen boetseren bij het CKE.

De expositie ‘Gerarda Kan solo’ is van zaterdag 7 december tot en met zondag 26 januari te zien bij het Peter van den Braken Centrum, Heezerweg 2 in Sterksel. Geopend op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. (Kerstdagen en Nieuwjaarsdag gesloten).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden