Youp, Thijmen, Maud, Mila en Kaat van basisschool De Trumakkers wensen iedereen een gezellige pakjesavond. (foto door Maud en Youp)
Youp, Thijmen, Maud, Mila en Kaat van basisschool De Trumakkers wensen iedereen een gezellige pakjesavond. (foto door Maud en Youp) (Foto: )

Laatste tips voor een goed gedicht

Morgen is het pakjesavond. En daar horen gedichten bij. De een vindt het erg makkelijk terwijl de ander er niet van kan slapen. Daarom heeft de jeugdredactie van de Trumakkers twee goede dichters gevraagd naar handige tips.

Heeze - Zoals aan Leon van Gennip, de vader van Mila, die heel veel gedichten maakt. Hij doet dit als hobby en vindt het erg leuk. Hij houdt het meest van grappige Sinterklaasgedichten. Hij heeft een goede tip: ''Begin met de tweede zin en bedenk daarbij een grappige eerste zin.'' Het mooiste gedicht kreeg hij van zijn vriendin, het ging over de leuke momenten in zijn leven. Monique Beukema heeft op school geholpen met de gedichten voor Kunstsmullen. Voor haar is het dichten een 'uit de hand gelopen hobby'. Volgens Monique heb je verschillende soorten gedichten: gedichten op rijm en gedichten zonder rijm. Een kort stukje tekst noem je proza, gedichten noemen we poëzie. Toen Monique 13 was, schreef ze haar eerste gedicht: ''Het ging over mijn hond. Toen ontdekte ik dat ik het leuk vond om te doen. De mooiste manier vind ik dichten op rijm.'' De jeugdredactie heeft een paar gemakkelijke openingszinnen opgezocht: ''De sint had een probleem, o jee, want een gedicht schrijven valt niet mee'' en ''wat moeten we dit jaar aan ... geven? Want hij/zij heeft niks op zijn/haar verlanglijstje geschreven.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden