Sandra heeft een lijst samengesteld van 330 soorten paddenstoelen en zwammen rond Heeze:https://paddenstoelenheeze.jimdo.com
Sandra heeft een lijst samengesteld van 330 soorten paddenstoelen en zwammen rond Heeze:https://paddenstoelenheeze.jimdo.com (Foto: )

160 zwamverhalen en nog meer te gaan

Fransje Thijssen

Sandra de Haan nog niet uitverteld

Een paar keer per week gaat Sandra de Haan, gewapend met haar telefoon en spiegeltje, op pad om paddenstoelen te zoeken. "Een paddenstoelengids en een grote camera zijn te zwaar om mee te lopen, bovendien is de camerakwaliteit van de moderne telefoon heel goed. Een spiegeltje is handig om onder de hoed naar de lamellen van de paddenstoel te kijken, dan hoef ik hem niet te plukken." Sandra maakt mooie foto's met korte beschrijvingen van paddenstoelen of zwammen: 'Zwamverhalen', waarvan er elke week een verschijnt in De Parel van Brabant.

Heeze – Als kind struinde Sandra al graag door de polder van Haastrecht en later, in Rotterdam, was ze actief bij 'Stichting De Bomenridders' die zich inzet voor het behoud van bomen en groen in de stad. In Heeze vindt ze het fijn wonen met de mooie natuur in de omgeving. Deze week is haar 160ste 'zwamverhaal' te lezen en aangezien Sandra 370 soorten paddenstoelen in Heeze kent mogen we ons op nog heel wat leuke en leerzame zwamverhalen verheugen. Sandra: "De Herbertusbossen en de Meelakkers zijn waardevol omdat hier veel oude bomen staan. Het dode hout, blad, takjes en vocht vormen een dikke humuslaag. Maar ook op kale heidegrond groeien paddenstoelen zoals de heideknotszwam en in weides de parasolzwam en de geschubde inktzwam. In het dorp groeien paddenstoelen in tuinen en rond berken zie je vaak vliegenzwammen." Paddenstoelen zijn er het hele jaar door, in het najaar zie je een piek omdat het dan kouder en vochtiger wordt. "Korstzwammen, trilzwammen en slijmzwammen doen het in de herfst prima, de vorm met steel en hoed zie je dan het meest. Op dit moment, eind november, wemelt het van de botercollybia's, een bruin hoedje met een wit randje. Op dood hout zie je nu de gele zwavelkopjes." Sandra trekt vaak met IVN-leden de natuur in maar gaat ook graag alleen op pad omdat ze dan in haar eigen tempo kan zoeken en fotograferen, zonder iemand op te houden. Vaak krijgt ze tips van mensen die ergens bijzondere paddenstoelen hebben gezien zodat ze gericht kan gaan zoeken: "Ik wil ze in het echt tegenkomen, het liefst nog ongeschonden voor de foto. Daarna zoek ik informatie, bijvoorbeeld bij welk soort bomen ze voorkomen. Zo staat de eikhaaszwam, met zijn bruine bladvormige waaiertjes, aan de voet van een eikenboom." De koraalzwam vindt Sandra tot nu toe de mooiste: "Het zijn plukjes op bladeren die, als de omstandigheden goed zijn, elk jaar op dezelfde plek terugkomen." Haar grote wens is het vinden van de pruikzwam: "Deze zwam, met zijn witte lange sliertjes, groeit op beuken en is eetbaar, dus moeilijk te vinden. Ook Sandra eet graag paddenstoelen, maar ondanks haar kennis neemt ze geen risico: "Ik koop ze bij de supermarkt omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, en omdat wildplukken de natuur schaadt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden