In de wijngaard wordt alles in orde gemaakt voor het nieuwe seizoen en in februari begint de wintersnoei.
In de wijngaard wordt alles in orde gemaakt voor het nieuwe seizoen en in februari begint de wintersnoei. (Foto: )

Een vreemd jaar voor de druiven

Van de redactie

Wijnjaar 2019, goed of slecht?

De laatste pluk bij Wijngoed Zurrick staat op gist en zal over 8 maanden worden gebotteld en geëtiketteerd als wijn uit 2019. Maar hoe gaat die wijn smaken? Wordt dit jaar een goed of slecht wijnjaar?

Sterksel - Wijnbouwer/wijnmaker Henk Aarts geeft antwoord: "Het was vooral een vreemd jaar voor de druiven", zegt Henk. "Het voorjaar begon prima met amper vorstschade. Toen kwam de zomer met uitschieters in temperatuur naar 40°C waar zelfs druivenplanten van schrikken. Het resultaat was zonnebrandschade, waarbij de bessen indrogen tot harde krentjes. Daarnaast een sterke verdamping met schade aan het bladgroen. Hierdoor duurde de afrijping langer in het najaar. Omdat de maanden september en oktober koud en nat waren kwam niet elk druivenras aan het gewenste suikerpercentage."

Is het daardoor een slecht wijnjaar geworden? "Nou, niet helemaal", legt Henk uit. "Wijn is meer dan suikers die zijn vergist tot alcohol. Zuren zijn zeker zo belangrijk en die zijn dit jaar prima. De opbrengst van de oogst is wat lager, zeker omdat door de natte maanden en het lange afrijpen botrytus (druivenrot) ontstond, maar zeker niet slecht. We hebben tijdens het plukken moeten triëren (selecteren van gezonde druiven) wat bijvoorbeeld vorig jaar helemaal niet nodig was. Maar het totale zuurgehalte van de druiven is perfect. Het gebrek aan suiker kan eventueel worden opgevangen door te 'chaptaliseren', het toevoegen van suiker voor een hoger alcoholpercentage. Ik heb dit nu gedaan bij de druivensoort Johanniter, maar in koelere streken zoals het noorden van Frankrijk is chaptaliseren heel gebruikelijk en bij het maken van Champagne een noodzaak voor de tweede gisting op de fles."

De oogst is nu binnen en staat te gisten in de vaten. Hoe gaat het proces nu verder en wanneer kunnen we de wijn proeven? "Het gistingsproces duurt ongeveer 10 tot 20 dagen, waarna de wijn in andere vaten wordt overgeheveld. In januari is de verdere stabilisatie waarbij onder andere de wijnsteenzuurkristallen neerslaan. Daarna wordt weer overgeheveld en kan de wijn afrijpen om in mei 2020 te worden gebotteld. Dus vanaf juni kan ik weer een lekker glas Zurrickse wijn aanbieden."

Dat is nog even stilzitten dus? "Zeker niet", zegt Henk. "In de wijngaard wordt alles in orde gemaakt voor het nieuwe seizoen en in februari begint de wintersnoei. Op vrijdag 29 november start ik op het wijngoed in het proeflokaal een wijncursus. In zes avonden gaat een groep van maximaal tien personen met mij 'de smaak van wijn' ontdekken." Wil je ook deelnemen? Er zijn nog drie plaatsen vrij. Wie interesse heeft kan een e-mail sturen naar onderstaand adres:

wijngoedzurrick@henkaarts.nl

Meer berichten