De nieuwe schuilhut zorgde vorig week voor wat 'glow' in het Leenderbos. Foto: Jurgen van Hoof
De nieuwe schuilhut zorgde vorig week voor wat 'glow' in het Leenderbos. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Nieuwe schuilhut Leenderbos officieel geopend

De nieuwe schuilhut in het Leenderbos is dinsdag 5 november officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door gebiedsmanager Jan Fenten van Staatsbosbeheer, wethouder Jan de Bruijn van gemeente Heeze-Leende en zijn Valkenswaardse collega Theo Geldens.

LEENDE - De nieuwe schuilhut ligt bij de kruising Kluizerweg-Bruggerdijk midden in het Leenderbos. Het bouwwerk is gerealiseerd dankzij de giften van tientallen donateurs. De oude, versleten schuilhut op dezelfde locatie voldeed niet meer. Door de weersinvloeden was de hut na ruim 30 jaar op.

Voor het realiseren van een nieuwe schuilplek voor fietsers en wandelaars startte boswachter Erik Schram via Stichting Buitenfonds in oktober 2018 een crowdfundingsactie. Particulieren, bedrijven, verenigingen en stichtingen gaven massaal gehoor aan zijn oproep. Het streefbedrag van 12.000 euro is door ruim zestig giften bijeengebracht.

De nieuwe schuilhut is gemaakt met planken en balken van het hout van robinia- en acaciabomen. De hardhouten schuilhut werd eind september opgeleverd.

De oude schuilhut op de nabijgelegen Groote Heide is inmiddels ook afgebroken. Een nieuw exemplaar ligt al in delen klaar en kan naar verwachting binnen enkele maanden worden geplaatst.

Door de bezuinigingen van het Rijk is Staatsbosbeheer voor dergelijke recreatieve voorzieningen steeds meer aangewezen op sponsoren. Hiervoor doet de natuurbeheerder onder meer een beroep op Stichting Buitenfonds. Deze stichting werft geld voor projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Ondertussen loopt er ook een crowdfundingsactie voor een Buitenfonds-project op de Strabrechtse Heide. Staatbosbeheer wil daar, vlakbij De Plaetse in Heeze, een vogelkijkhut realiseren. De vogelkijkhut wordt opgenomen in het educatieprogramma van Staatsbosbeheer voor kinderen. Komend jaar wordt de natuur in de omgeving van de geplande vogelkijkhut hersteld en zal het een vogelhotspot worden tijdens het broed- en trekseizoen door de aanwezigheid van water. Doneren kan via www.buitenfonds.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden