Logo deparelvanbrabant.nl


Herenboeren De Groote Heide hield zaterdag haar eerste ledendag. Foto: Jurgen van Hoof
Herenboeren De Groote Heide hield zaterdag haar eerste ledendag. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Herenboeren verder met ontwikkeling Herenboerderij

De leden van Herenboeren De Groote Heide hebben afgelopen zondag met een overweldigende meerderheid ingestemd met de verdere ontwikkeling van een Herenboerderij op landgoed De Baronie van Cranendonck in Soerendonk.

SOERENDONK - De stemming vond plaats tijdens de eerste ledendag van de coöperatie, die werd gehouden op de beoogde locatie: landgoed De Baronie van Cranendonck.

In het gebied rondom Kasteeltje Cranendonck wil Herenboeren De Groote Heide een kleinschalig boerenbedrijf realiseren, met fruitbomen, tuinbouwgrond en grasland met vee. Leden van de coöperatie, naar verwachting honderd- tot tweehonderd gezinnen uit de omgeving van het gebied De Groote Heide, kunnen er wekelijks terecht voor verse groenten, fruit, eieren en vleeswaren.

"We gaan nu met de gemeente Cranendonck in gesprek over de financiën. In februari neemt de Cranendonckse gemeenteraad een besluit over alle initiatieven die er zijn voor het landgoed. Omdat we alles zelf financieren kan het daarna snel gaan", vertelt Jetske Rensma van Herenboeren De Groote Heide.

Inmiddels hebben bijna honderd mensen een intentieverklaring ondertekend. Hiermee maken zij kenbaar de intentie te hebben zich aan te sluiten bij Herenboeren De Groote Heide. "Doordat ze een aanbetaling hebben gedaan weten we dat hun interesse serieus is", zegt Rensma.

Na de bekendmaking van de locatie is een aantal aspirant-leden afgehaakt vanwege de afstand naar het landgoed. "Wij zijn daarom aan het onderzoeken of we kunnen gaan werken met dichterbij gelegen afhaallocaties. Daarnaast willen we mensen stimuleren om te gaan carpoolen."

Deze maand worden de plannen van Herenboeren De Groote Heide toegelicht bij de dorpsraden in Soerendonk en Maarheeze.

Bij een Herenboerderij hebben de leden zelf invloed op het voedsel dat ze eten. De leden van de coöperatie bepalen onder meer welke gewassen er worden verbouwd en welke boer in loondienst komt. De coöperatie heeft hiervoor twee kandidaten op het oog.

Meer info: degrooteheide.herenboeren.nl

Nieuwsoverzicht