Tientallen quizlustigen gaven elkaar het 'jawoord' in het protestants kerkje in Heeze.
Tientallen quizlustigen gaven elkaar het 'jawoord' in het protestants kerkje in Heeze. (Foto: )

Dorpsquiz heeft voor ieder wat wils

Roy de Leijer

Derde editie Dorpsquiz Heeze

De derde editie van Dorpsquiz Heeze bracht afgelopen zaterdag opnieuw honderden quizzers op de been. In huiskamers, kantoorpanden en winkels bogen in totaal 55 teams zich over een flinke hoeveelheid hersenkrakers, kennisvragen, zoek- en doe-opdrachten.

HEEZE - Nadat de quizmappen zaterdagavond om half zeven door de teamcaptains waren afgehaald bij Tapperij De Zwaan konden de quizploegen op een locatie naar keuze aan de slag. De deelnemers kregen bijna 250 vragen en opdrachten voorgeschoteld. Hierbij kwamen niet alleen encyclopedieën en laptops van pas, maar ook verkleed- en kerstpullen.

De dorpsquiz was makkelijker dan de twee voorgaande edities. De organisatie besloot hiertoe omdat veel teams de quiz vorig jaar als zeer moeilijk hadden ervaren. "Desondanks zijn enkele groepen afgehaakt en hebben andere deelnemers de samenwerking opgezocht", vertelt Karen Denton van Stichting Dorpsquiz Heeze. Daardoor bleef de teller op 55 teams staan. Dat zijn er ruim twintig minder dan vorig jaar.

Vriendenkring Haisjô had zijn hoofdkwartier opgeslagen in de burelen van Tableaux aan de Jan Deckersstraat. In opperste concentratie werd er gewerkt aan het oplossen van de vele vraagstukken en puzzels. Yvonne Trienekens had zich samen met enkele teamgenoten teruggetrokken in een aparte ruimte. Trienekens: "Wij verzorgen de coördinatie. Geen enkele originele bladzijde uit de quizmap verlaat deze kamer. We maken overal kopieën van en delen de vragen en opdrachten vervolgens uit."

Het team De Bankzitters, dat was neergestreken in het kantoor van de Regiobank, deed zijn naam alle eer aan. "Alle vragen en doe-opdrachten waarvoor we op pad moeten filteren we eruit. Daarvoor zijn wij simpelweg met te weinig mensen. We doen ook vooral mee voor de gezelligheid", zegt Roy Matheeuwsen. Hij is een van de negen teamleden, waarvan er niet één in Heeze woonachtig is. "Toch heb ik nu al meer vragen kunnen beantwoorden dan vorig jaar gedurende de hele avond", zegt Koen van Laarhoven kort na acht uur.

Bij De Kaasboer was het goed toeven voor de leden van RCTC'70. "Aan versnaperingen is hier in ieder geval geen gebrek", lacht Johan Winters. Hij geeft aan dat de quiz voor iedereen wel iets te bieden heeft. Sommige vragen kunnen gemakkelijk worden ingevuld, maar er zitten ook echte breinbrekers tussen.

In en rond het centrum van Heeze was het zaterdag een drukte van belang. Zo stonden er tientallen bruidsparen in de rij voor het protestants kerkje, waar ze door dominee Mirjam van Nie een trouwquiz voorgeschoteld kregen. Niet alleen trouwkleding, maar ook schminkspullen moesten voor de dag worden gehaald. Dat was nodig voor de Día de Muertos-opdracht (Dag van de Doden) in de Herbertusbossen.

De prijsuitreiking van de dorpsquiz vindt plaats op zaterdag 2 november in dorpshuis 't Perron. Het eindfeest begint om 20.00 uur. De entree is gratis.

Meer berichten