Bij de gedichtentafel in het Dokter Ruttenpark toont Ilaya trots het boek waarin haar gedicht 'verhuizen' is opgenomen.
Bij de gedichtentafel in het Dokter Ruttenpark toont Ilaya trots het boek waarin haar gedicht 'verhuizen' is opgenomen. (Foto: )

Vriendinnen passen niet in een doos

Fransje Thijssen

Gedicht van Ilaya over verhuizen

Duizenden kinderen van zes tot twaalf jaar doen ieder jaar mee met de landelijke dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie van het Poëziepaleis. Ze schrijven thuis, of na een les in de klas, een gedicht en sturen dat op. De honderd mooiste inzendingen worden uitgekozen door een vakjury en gebundeld. In 2017/2018 stond het gedicht 'verhuizen' van Ilaya Berrak uit Heeze in het boek 'Pak de Dief, Hij steelt mijn letters'. Ilaya schreef dit gedicht op acht-jarige leeftijd. Nu is haar gedicht te vinden op een gedichtentafel in de wijk Kloostervelden.

Heeze - Het is heel wat voor een kind van zeven jaar om te verhuizen van hartje Amsterdam naar het rustige Heeze. Ze ging naar basisschool Kindcentrum De Parel waar ze met haar klas meedeed aan de gedichtenwedstrijd. Nu is Ilaya tien jaar en helemaal gewend in Heeze. Toch vergeet ze haar vriendinnen in Amsterdam niet, ze gaat er regelmatig logeren of naar kinderfeestjes. Op een van de tochten van Heeze naar Amsterdam kwam het winnende gedicht zo maar in haar hoofd. Het ging over verhuizen en de vriendinnen, die niet in de verhuisdoos pasten. "Ik vond het fijn om het kwijt te kunnen en op te schrijven. Ook was het leuk dat ik een prijs won en in het bundeltje sta. Ik kreeg boeken en werd uitgenodigd voor een leuke voorstelling." Nu kan Ilaya goed terugkijken op de afgelopen periode: "In Amsterdam kon ik veel shoppen, er was een speelplaats voor onze deur, maar ik kon daar niet goed fietsen omdat er overal mensen waren. In Heeze kun je minder doen, er zijn minder winkels en er is geen grote bibliotheek. We hebben wel een fijne tuin en oma woont hier." Ilaya zit op korfbal, musicalles, streetdance en kunstles en heeft het op school naar haar zin. Met een verhaal over een heks en een toverdrankje won ze in de klas de 'gouden griffel'. Ook leest ze graag: "Een boek moet wel spannend zijn en om te lachen, er zijn iets te veel saaie boeken." Ze houdt van de boeken van Harry Potter en van Roald Dahl en natuurlijk van de gedichtenbundel waar haar eigen gedicht in staat. "Dat het gedicht op een gedichtentafeltje zou komen had ik niet verwacht, ik vond de bundel al erg cool. Ik denk veel aan verhuizen en ben blij dat het erop staat."

Ineke Voogd van Recreatief Heeze-Leende: "Mede door een gulle gift van de Rabobank heeft RHL kunnen aanhaken bij de 6e editie van Kunstsmullen. Er zijn zes gedichtentafels geplaatst in de kunstroute waarop een gedicht van een volwassene en een gedicht van een kind in een prachtig gestileerd boek zijn opgenomen. Voor het einde van dit jaar zullen er nog veertien gedichtentafels in onze gemeente worden geplaatst op diverse markante plekken. Ter blijvende inspiratie zullen de gedichten na enige tijd vervangen worden door nieuwe gedichten. Hiervoor zal RHL een wedstrijd uitschrijven onder de inwoners van onze gemeente."

Meer berichten