Wytse de Jong (l) geeft uitleg over de plannen voor een Herenboerderij op landgoed De Baronie van Cranendonck. Foto: Jurgen van Hoof
Wytse de Jong (l) geeft uitleg over de plannen voor een Herenboerderij op landgoed De Baronie van Cranendonck. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'Iedereen krijgt hier een goed gevoel bij'

Roy de Leijer

Herenboeren wil naar De Baronie

Als het aan Herenboeren De Groote Heide ligt verrijst er een Herenboerderij op landgoed De Baronie van Cranendonck in Soerendonk. De coöperatie is hierover in gesprek met de gemeente Cranendonck.

SOERENDONK - In het gebied rondom Kasteeltje Cranendonck wil Herenboeren De Groote Heide een kleinschalig boerenbedrijf realiseren, met fruitbomen, tuinbouwgrond en grasland met vee. Leden van de coöperatie, naar verwachting honderd- tot tweehonderd gezinnen uit de omgeving van het gebied De Groote Heide, kunnen er wekelijks terecht voor verse groenten, fruit, eieren en vleeswaren.

Op het Soerendonkse landgoed kan Herenboeren De Groote Heide beschikken over 17 hectare. De coöperatie hoeft er niet vanaf nul te beginnen. Veel voorzieningen, zoals een schuur, boomgaard, water en stroom zijn al aanwezig. Een ander voordeel is de ligging vlakbij de A2.

Afgelopen zaterdag werden aspirant-leden en andere belangstellenden door voorzitter Wytse de Jong van Herenboeren De Groote Heide bijgepraat over de plannen. Dat gebeurde tijdens een kijkdag op landgoed De Baronie van Cranendonck.

Als de plannen doorgaan wordt de Herenboerderij een thuiswedstrijd voor Petra van der Linden. Ze woont met haar gezin op het landgoed. "Het is bijzonder om dit in je achtertuin te hebben. Het lijkt me enorm leuk om hier alles te zien groeien en opbloeien", aldus Van der Linden.

De Herenboerderij is een van de initiatieven voor de herinrichting van De Baronie van Cranendonck. Hierbij wordt gedacht aan het toevoegen van verschillende nieuwe elementen, zoals een vlindertuin, verblijfsaccommodaties, horeca, maar ook een voedselplukbos én routes en activiteiten die gericht zijn op het beleefbaar maken van ridder- en heksenverhalen.

Maar eerst moet de Cranendonckse gemeenteraad de plannen nog bespreken. De Jong: "Het allerbelangrijkst is echter dat eerst onze leden zich uitspreken over de beoogde locatie." Dat doen ze op 10 november tijdens de eerste ledendag van de coöperatie. De Jong: "Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Iedereen heeft een goed gevoel bij deze plek."

Het initiatief voor de Herenboerderij is eerder dit jaar door een groepje Leendenaren genomen. Inmiddels hebben meer dan zeventig huishoudens zich aangemeld als aspirant-lid. Nu de locatie bekend is hoopt De Jong dat meer mensen zich zullen inschrijven.

Bij een Herenboerderij hebben de leden zelf invloed op het voedsel dat ze eten. De leden van de coöperatie bepalen onder meer welke gewassen er worden verbouwd en welke boer in loondienst komt.

Leden investeren eenmalig een bedrag van 2.000 euro voor het oprichten en opstarten van het boerenbedrijf. Daarnaast betalen ze naar verwachting tien euro per week per mond.

Er zijn nog kijkdagen 26 oktober en 2 november. Meer info en aanmelden: degrooteheide.herenboeren.nl

Meer berichten