Coloradokevers in actie. Foto: Pieter van Breugel
Coloradokevers in actie. Foto: Pieter van Breugel (Foto: Pieter van Breugel)

Het liefdesleven van de insecten

Heeze - Op donderdag 24 oktober komt Pieter van Breugel naar ‘t Perron voor een lezing over het liefdesleven van de insecten. In tegenstelling tot wat in het programmaboekje van ’t Perron staat is deze lezing gratis.

Insecten kennen vele manieren om tot een partnerkeuze te komen. Daarbij spelen geuren en kleuren een belangrijke rol, maar ook verleidelijke geluiden en cadeautjes worden in de strijd geworpen. Pieter van Breugel uit Veghel zal een lezing verzorgen waarbij hij ingaat op de manieren waarop insecten tot de liefde komen. Aan de hand van diverse vermakelijke en leerzame voorbeelden wordt duidelijk dat er voor mannelijke insecten veel aan gelegen is hun eigen genen door te geven en dat ze daarbij rivalen niet dulden of te slim af willen zijn. Vrouwelijke insecten vallen niet op elke man en komen pas na veel wikken en wegen tot een partnerkeuze. Natuurlijk denken insecten niet zoals wij en is hun gevoelsleven voor ons ondoorgrondelijk. Maar het is zeker interessant om van de diverse insectengroepen voorbeelden te zien. De prachtige opnames zijn gemaakt in onze directe omgeving.

Pieter van Breugel is oud-docent scheikunde en is al zeer lang bezig met het bestuderen en fotograferen van het leven van insecten. Van zijn hand zijn verschillende boeken verschenen.

De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. www.ivn.nl/heeze-leende

Meer berichten