Brian (l) en Marcel van Wanrooij.
Brian (l) en Marcel van Wanrooij. (Foto: )

Vader en zoon samen op titelkoers

Roy de Leijer

Bijzonder zijspanduo uit Heeze

Marcel van Wanrooij en zijn zoon Brian kunnen zondag op circuit De Herselse Bossen in Lierop Nederlands kampioen zijspancross worden. Het duo uit Heeze gaat fier aan de leiding in de klasse Nationalen van Motorsport Organisatie Nederland (MON).

HEEZE - Samen met Ton van Keulen vormde Marcel van Wanrooij (51) jarenlang een succesvol zijspanduo. Zijn carrière als bakkenist resulteerde in een goedgevulde prijzenkast, met onder meer vijf (internationale) Nederlandse titels en een Europese titel. Eind 2014 hing de Heezenaar zijn helm aan de wilgen.

Na een tijdje begon het echter weer te kriebelen. Met zijn zoon Brian (21) smeedde Marcel het plan om in 2016 samen te gaan rijden. Marcel: "Dat doen we echt voor onze hobby. Ik hoef niet meer iedere week aan wedstrijden deel te nemen. Bovendien is Brian een fanatiek voetballer bij RKSV Heeze."

De liefde voor het zijspancrossen zit bij de familie Van Wanrooij in de genen. "We sleutelen regelmatig samen met mijn vader en broer aan onze zijspan", vertelt Marcel. De wereld van de zijspancross is sowieso een familiegebeuren. Zo gaan echtgenote Annouchka en jongere zoon Kevin altijd mee op pad.

Niet alleen de combinatie vader en zoon is bijzonder. Marcel: "In tegenstelling tot veel andere teams rijden wij met een motor die dateert uit het begin van de jaren negentig, terwijl veel van onze tegenstanders gebruik maken van het nieuwste materiaal."

Jarenlang was Marcel bakkenist. Voor zijn comeback heeft hij de rol van rijder op zich genomen. Brian is zijn bakkenist. Die kende het zijspancrossen vooral als supporter van zijn vader. Brian: "Ik had weleens eerder in de bak gestaan, maar nog nooit tijdens een wedstrijd. De rol van bakkenist wordt vaak onderschat. Mensen die voor het eerst meerijden houden het meestal maar een paar rondjes vol. Ook al rijden we stapvoets, ze gaan helemaal kapot." Marcel: "De wisselwerking met de persoon achter het stuur is bovendien heel belangrijk. Dat gevoel moet je kweken."

Na drie seizoenen bij de Classic Zijspancross Club (CZC) maakte het tweetal dit jaar de overstap naar de klasse Nationalen van Motorsport Organisatie Nederland. Brian: "Bij de CZC zijn we een keer derde en twee keer tweede geworden." Marcel vult aan: "We hebben de overstap gemaakt om wat meer wedstrijden te kunnen rijden." Van maart tot en met oktober wordt een cyclus van elf wedstrijden verreden. Iedere wedstrijddag zijn er twee manches. Van de in totaal 22 manches mogen de twee slechtste resultaten worden geschrapt. Marcel: "Als onze naaste concurrent zondag beide manches wint, dan hebben wij aan twee derde plaatsen voldoende om de Nederlandse titel veilig te stellen." "Dat brengt wel wat extra spanning met zich mee", merkt Brian. Mocht de titel dit weekend niet worden binnengehaald, dan volgt een week later een herkansing in Meijel. Daar vindt de laatste race voor het NK plaats.

Meer berichten