Isabelle met haar lievelingspaard Vajen tijdens het Nederlandse Kampioenschap Friese paard te Ermelo. Foto: Ingrid Truijens
Isabelle met haar lievelingspaard Vajen tijdens het Nederlandse Kampioenschap Friese paard te Ermelo. Foto: Ingrid Truijens (Foto: Ingrid Truijens)

'Ik was op en top een paardenmeisje'

Fransje Thijssen

Isabelle en lievelingspaard Vajen

Amazone Isabelle Vroomans (30), heeft de afgelopen maand, ondanks een ernstig ongeluk op 16 augustus, toch haar geplande finales met veel succes gereden. Op 14 september werd een door haar getraind paard kampioen en op 21 september won ze met haar Friese merrie Vajen, het Nederlandse Kampioenschap dressuur.

Leende - Isabelle groeide op in een bakkersfamilie in Valkenwaard en werd gestimuleerd door haar moeder, die veel ervaring had met dressuursport. Vanaf haar 4e tot haar 15e jaar reed ze op een manege in Valkenswaard: "Ik was op en top een paardenmeisje." Tijdens haar opleiding Helicon Dierenverzorging liep ze stage in dressuurstallen. Ze werkte fulltime bij de Dommelsche Watermolen als verkoopster van dierenvoer, maar 's morgens vroeg verzorgde ze eerst de paarden en de stallen.

Investering

Na haar werk moest ze nog vier à vijf paarden rijden. "Ik ging volledig op in de paarden en investeerde al mijn tijd in deze hobby." Samen met haar partner Anton Bax zette ze in mei 2017 het bedrijf Baxstables op en sindsdien draait haar leven om het trainen van paarden, het lesgeven en het fokken van gewone en Friese paarden. Isabelle: "We maken soms dagen van zestien uur, ook 's nachts kunnen dieren je nodig hebben." Ze geeft les aan volwassenen en kinderen en traint paarden van anderen, die ze tijdens concoursen berijdt terwijl de eigenaren genieten langs de kant.

Ongeluk

Op 16 augustus gebeurde er een ongeluk: Geschrokken door een auto met trailer, die het erf op kwam rijden, draaide een veulen van vier maanden zich om en sloeg met de achterbenen in haar gezicht. Isabelle zakte in elkaar en zag overal bloed. Haar oogkas, voorhoofd en neus waren gebroken, de jukbeenderen en bovenkaak vertoonden scheurtjes. De operatie en revalidatie werd ingezet op de twee belangrijke wedstrijden die over enkele weken gereden moesten worden. Ondanks heftige pijn werd Isabelle, met hulp van medische specialisten en de mensen om haar heen, snel weer in het zadel geholpen. "Oké, dit red ik wel met pijnmedicatie," vond Isabelle en met haar enorme doorzettingsvermogen en sterke wil werd op zaterdag 14 september Renske Carmen, een door haar getrainde 6-jarige Friese merrie, kampioen in Drachten. Op 21 september werd ze met haar eigen paard, de Friese merrie Vajen, Nederlands kampioen dressuur rijden in Ermelo. Isabelle: "Friese paarden zijn betrouwbaar, werkwillig en hebben een goed karakter. De gemoedstoestand van de berijder werkt door op zijn paard. Als ik mentaal sterk ben weet ik dat het samen lukt."

Om lichamelijk in conditie te blijven moet ze gezond eten, veel bewegen en genoeg slapen. Isabelle is nog niet helemaal hersteld, ze krijgt veel steun van haar omgeving: "Ik heb geluk gehad, ik kan nog doen wat ik het liefste doe: Baxstables voortzetten. Dit is mijn leven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden