De Strijper Tunnel in Leende werd afgelopen vrijdag en zaterdag 'behangen' met een muurprint.
De Strijper Tunnel in Leende werd afgelopen vrijdag en zaterdag 'behangen' met een muurprint. (Foto: )

'Het is een soort kindertattoo'

Roy de Leijer

Opfleurbeurt Strijper Tunnel

De landelijke Burendag, die jaarlijks wordt gehouden in het vierde weekend van september, inspireerde afgelopen vrijdag en zaterdag heel wat Leendenaren om de handen uit de mouwen steken. Samen met enkele professionals gaven ze de Strijper Tunnel een flinke metamorfose.

LEENDE - Bijna twee jaar geleden startte initiatiefneemster Ingeborg van Meggelen uit Leende met de voorbereidingen voor het community-art project Lind Verbindt. Dit met als doel het verfraaien van de tunnelwanden van de ruim 30 jaar oude tunnel onder de autosnelweg A2 bij de Dorpstraat en Strijperstraat. De doorgang, met graffiti en verbleekte posters, was veel Leendenaren een doorn in het oog. De opfleurbeurt moest echter niet alleen de omgeving wat mooier maken, maar ook jong en oud met elkaar verbinden.

Dorpsbewoners én andere belangstellenden konden afgelopen vrijdag en zaterdag, tijdens de landelijke Burendag, de handen uit de mouwen steken om te helpen bij het 'behangen' van de tunnelwanden. Die werden ieder voorzien van een twee meter hoge en twintig meter lange muurprint.

Daarbij is gekozen voor een niet-alledaagse techniek. "Het is een soort kindertattoo", zegt Gerard van Gennip. Hij heeft met zijn bedrijf The PrintGallery de techniek achter de muurprints ontwikkeld. Na het verwijderen van de beschermende folie wordt de muurprint met behulp van paardenborstels en zinkkloppers in de structuur van de muur geklopt.

Van Meggelen: "Vanwege het community-aspect was ik direct enthousiast over deze techniek. Iedereen kan namelijk helpen", aldus de Leendse. Het aanbrengen van de vellen is echter een precisiewerkje. Van Meggelen: "Dat moet heel nauwkeurig en strak gebeuren. Daar heb je echt een kunstenaarsoog voor nodig."

De muurprint is ontworpen door Beeldentemmers uit Budel-Dorplein. In het ontwerp zijn de wensen en ideeën meegenomen van verschillende groepen Leendenaren. Er is gebruik gemaakt van afbeeldingen met een lokale betekenis, zoals de gekalendaberde etage-linde in Leenderstrijp en de Lindse Blaos in Leende.

Verschillende Leendenaren sprongen vrijdag en zaterdag bij, of kwamen een kijkje nemen. Buurtbewoner Jos Leurs is blij met de opfleurbeurt: "Met mijn hond wandel ik dagelijks door de tunnel. Wat er nu gebeurt is een hele verbetering. Ik hoop wel dat mensen de wanden met rust laten."

De klus was zaterdagmiddag om vier uur geklaard. Van Meggelen is dik tevreden met het eindresultaat. Met veel plezier ben ik er al paar keer doorheen gereden. De bezoekers van Burendag in Leenderstrijp, die traditioneel altijd op de zondag is, waren ook blij met het resultaat, aldus Van Meggelen: "Ze zijn zondag met een huifkar naar de tunnel gereden om het eindresultaat te bewonderen."

Het liefst zou de Leendse de prints op de wanden van Strijper Tunnel wat verder doortrekken: "Er is nog wat ruimte vrij, misschien kunnen we daar funding voor vinden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden