Het houten geraamte van de nieuwe ambulancepost staat inmiddels overeind.
Het houten geraamte van de nieuwe ambulancepost staat inmiddels overeind. (Foto: )

Bouw ambulancepost officieel van start

Roy de Leijer

Bouwbord onthuld

Hoewel het hoogste punt al is bereikt, werd afgelopen maandag op symbolische wijze het officiële startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe, duurzame ambulancepost in Leende.

LEENDE - Aan het Biesven is Bouwbedrijf van Gerven voor de zomervakantie gestart met de grondwerkzaamheden voor de nieuwe ambulancepost. Afgelopen maandag werd het officiële startsein voor de bouw gegeven. Een eerste steenlegging behoorde niet tot de mogelijkheden, omdat de nieuwe ambulancepost, die de posten in Valkenswaard en Maarheeze vervangt, wordt gemaakt van duurzame prefab elementen. Daarom werd door burgemeester Paul Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende en GGD-directeur Ellis Jeurissen een bouwbord met een impressie van het gebouw onthuld.

Verhoeven sprak van een bijzonder moment. "We zijn apetrots op deze ambulancepost. Wij waren zeer content toen we twee jaar geleden hoorden van de plannen. Het was ook een spannend traject, maar al snel werd duidelijk dat we er met het budget wel uit zouden komen."

De ambulancepost wordt gebouwd in opdracht van de gemeente Heeze-Leende, die ook eigenaar van het gebouw blijft. De bouw kost de gemeente 1,4 miljoen. De GGD Brabant-Zuidoost huurt het gebouw voor een periode van 40 jaar.

Vanaf de nieuwe locatie in Leende kunnen ambulances snel ter plaatse zijn. Niet alleen op de vlakbij gelegen A2, maar ook in de omliggende dorpen. Jeurissen: "Deze nieuwe locatie is een van de uitkomsten van een onderzoek dat in 2016 naar de aanrijdtijden is verricht." Verhoeven vult aan: "Niet alleen onze veiligheid, maar ook de veiligheid van omliggende plaatsen wordt door de nieuwe ambulancepost extra gewaarborgd."

Het gebouw wordt gerealiseerd naast de huidige brandweerpost. Jeurissen: "De post biedt plaats aan maximaal vijf ambulancevoertuigen. In eerste instanties krijgen vier voertuigen Leende als standplaats." De ambulancepost biedt voor 22 fte aan werkgelegenheid."

Het houten geraamte staat inmiddels overeind. Jeurissen verwacht dat de werkzaamheden in maart 2020 zijn afgerond. Het gebouw wordt duurzaam en energieneutraal uitgevoerd.

Bas van Doren, onder meer teamleider van de brandweerpost in Leende, is blij met de nieuwe buren. "We behoren immers tot dezelfde bloedgroep. Onze werkzaamheden komen bovendien steeds dichter bij elkaar te liggen. Op dit moment staat er tijdelijk een ambulance bij ons gestald. Ook zijn er plannen om meer samen te werken op het gebied van oefeningen."

Beide diensten maken gebruik van de nieuwe uitrit die uitkomt op de Nachtegaallaan in Leende. Van Doren: "Voor ons geeft dit veel minder gedoe. Het is bovendien goed voor de veiligheid. In de oude situatie moesten we langs het enige kruispunt met stoplichten dat Leende rijk is. Veel kinderen en wandelaars steken daar de weg over."

Meer berichten