Feico Huysinga met zijn kartonnen superjacht.
Feico Huysinga met zijn kartonnen superjacht. (Foto: )

Scheepsdoop voor kartonnen jacht

Roy de Leijer

Knutselproject jeugdige Heezenaar

Nederlands grootste jachtbouwer Feadship maakt varende paleizen voor de rijken der aarde. Op vrijdag 27 september wordt bij de werf in Aalsmeer echter een ook voor Feadship bijzonder exemplaar te water gelaten. Dan vindt de scheepsdoop plaats van The Future, het 180 centimeter lange kartonnen jacht van Feico Huysinga uit Heeze.

HEEZE - Feadship raakte eerder dit jaar onder de indruk van het creatieve project van de 14-jarige atheneumleerling van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Veel van zijn vrije uren spendeerde Huysinga de afgelopen maanden aan het maken van een kartonnen superjacht. De boot is grotendeels gefabriceerd van de doos waarin de nieuwe e-bike van zijn vader Folkert verpakt zat. Op de verpakking stond ook de latere naam van het jacht: 'The Future'.

Zonder een algemene tekening en wat voorbeelden van schepen, die hij op het internet had gezien, ging de Heezenaar aan de slag. "Ik ben een echte knutselaar. Daarnaast ben ik altijd al gefascineerd geweest door treinen, boten en vliegtuigen", zegt Huysinga. Eerst wilde hij een vliegtuig maken. "Toen het niet haalbaar bleek om er daadwerkelijk mee te vliegen heb ik voor een boot gekozen. Ook dat was een hele uitdaging. Het is namelijk zeer ongebruikelijk om een modeljacht van karton te maken."

Ook andere materialen zijn hergebruikt. Zo is het teakhoutendek gemaakt van houten roerstaafjes en oude fietsbanden. Het jacht is verder voorzien van een elektromotor en een mechanisme waardoor het op afstand kan worden bestuurd.

Zijn vader plaatste foto's van het project op LinkedIn. Ook vroeg hij advies om de boot waterdicht te maken. Het bericht, dat door honderdduizenden mensen is bekeken, bracht de jonge Heezenaar in contact met Feadship. Huysinga: "Ze waren heel enthousiast over mijn ontwerp. Het is natuurlijk leuk om dit van volwassen te horen." Het bedrijf heeft vervolgens geholpen de romp waterdicht te maken. "Dat is gebeurd met een soort folie die wordt gebruikt om kleine beschadigingen bij jachten te voorkomen." De eerste test heeft de boot met glans doorstaat. Huysinga: "Dat was natuurlijk een spannend moment, maar de boot lag meteen goed in het water."

Graag zou de Heezenaar stagelopen bij Feadship. "Mijn droombaan is om aan de slag te gaan als designer van grote schepen. Het lijkt me onwaarschijnlijk, maar hoe gaaf zou het zijn als mijn jacht over een jaar of vijftien echt wordt gemaakt." De toekomstige eigenaar hoeft zich in ieder geval niet te vervelen. De huidige miniversie is voorzien van alle luxe, zoals een jetskiplatform en jacuzzi, nu nog gemaakt van een oud tomatenbakje.

Deze week legt Huysinga de laatste hand aan The Future. Dit gebeurt met oog voor de kleinste details. "Mijn oma heeft een vlag en dekkussens gemaakt. Zelf moet ik nog op zoek naar een stuur en misschien dat ik nog een kleine champagnefles in elkaar knutsel voor de scheepsdoop vrijdag in Aalsmeer."

Meer berichten