De deelnemers aan de eerste World Cleanup Day in Heeze.
De deelnemers aan de eerste World Cleanup Day in Heeze. (Foto: )

Veel belangstelling voor opruimactie

Roy de Leijer

Eerste World Cleanup Day in Heeze

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Ook de 7-jarige Vika Mansvelders vindt het een groot probleem. Aan haar oproep om op 21 september deel te nemen aan de eerste World Cleanup Day in Heeze werd massaal gehoor gegeven.

HEEZE - World Cleanup Day (WCD) is de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Meer dan 160 landen namen afgelopen zaterdag deel aan het evenement. Heeze was voor het eerst vertegenwoordigd. Dat gebeurde door een flinke groep vrijwilligers.

Het initiatief is afkomstig van Vika Mansvelders. De groep 4-leerlinge uit Heeze zag op televisie een aankondiging van de World Cleanup Day voorbijkomen. Daarop besloot ze een brief te sturen naar de burgemeester van Heeze-Leende. Een dag later kreeg Vika antwoord en mocht ze bij burgemeester Paul Verhoeven op bezoek komen.

Vika: "Ik wilde al langer iets voor de natuur doen. Ik heb voor deze actie gekozen omdat er in Heeze nog niet aan de World Cleanup Day werd deelgenomen, terwijl er veel plastic afval ligt."

In totaal zeventig vrijwilligers, waaronder klasgenootjes en familieleden, staken zaterdag de handen uit de mouwen om Heeze een stukje schoner te maken. Vika ging onder meer met haar vader Martijn op pad. Martijn: "We gaan in heel het dorp afval opruimen. Vanwege de veiligheid vermijden we de Kapelstraat en het spoor."

Wethouder Frank de Win en Jan de Bruijn woonden de aftrap van de actie bij. Ze zijn blij het initiatief. "Alle kleine beetjes helpen, het scheelt ons in ieder geval veel werk", aldus De Win. Ook buiten de World Cleanup Day kunnen mensen een 'knijper' ter hand nemen. De Win: "De gemeente wil daarin graag faciliteren."

In Nederland namen 16.000 geregistreerde deelnemers, verdeeld over ruim 1.400 opruimacties, zaterdag deel aan de World Cleanup Day. Dat is ruim viermaal zoveel als vorig jaar. In totaal werden er 78.000 afvalstukken opgeruimd. In Heeze bedroeg de 'buit' enkele tientallen zakken zwerfafval.

Het ingezamelde afval bestaat onder meer uit een paspop, tentstokken, zakken vol luiers, wieldoppen, volle condooms en plastic zakjes met hondendrollen. Martijn: "Maar er lagen vooral veel peuken, sigarettenpakjes, blikjes en plastic." Omwonden waren blij met het initiatief. Martijn: "We hebben van passanten veel bemoedigende woorden ontvangen."

Tijdens de schoonmaakactie zijn er enkele zwaar verontreinigde aandachtsgebieden 'ontdekt'. Martijn: "Hier lag zoveel afval dat we het niet op konden rapen. We geven deze aandachtsgebieden door aan de gemeente. Zij gaat het afval met groter geschut opruimen."

Een promotieteam van de Schoonmonitor was aanwezig bij de opruimactie. De Schoonmonitor is een app voor de smartphone. De Schoonmonitor, die nog in de pilotfase zit, geeft de mate van vervuiling aan. Daardoor kan de gemeente Heeze-Leende zien waar en in welke mate haar inwoners overlast van zwerfafval ondervinden. Vervolgens kan er doelgericht actie worden ondernomen.

Meer berichten