Theo Dubbeld en Jacqueline Kursten met een cache en enkele attributen.
Theo Dubbeld en Jacqueline Kursten met een cache en enkele attributen. (Foto: )

Schatzoeken met een smartphone

Roy de Leijer

Tiende editie Grenslandevent

Liefhebbers van geocaching, schatzoeken met een smartphone of gps-ontvanger, kunnen dit weekend hun hart ophalen in Cranendonck en Heeze-Leende. Daar wordt de tiende editie van het Grenslandevent gehouden.

LEENDERSTRIJP - Het driedaags geocaching-evenement, met ruim tweehonderd deelnemers uit binnen- en buitenland, strijkt voor het tweede achtereenvolgende jaar neer bij Recreatie Riestenblik in Leenderstrijp. Tijdens het driedaagse geocache-evenement wordt in de omgeving, met behulp van gps-coördinaten, gespeurd naar verstopte 'schatten', zogeheten caches.

Jacqueline Kursten en Jan Rademakers uit Budel namen in 2010 het initiatief voor het Grenslandevent. Kursten: "Het evenement was in het begin lang niet zo groot als nu. Doordat we veel actieve leggers (verstoppers en makers van caches, red.) in de omgeving hebben benaderd zijn we daarna steeds groter geworden."

Een andere oorzaak van de toegenomen populariteit is de introductie van de smartphone. Kursten: "Daardoor is geocaching veel laagdrempeliger geworden. Eerder moest je een aparte gps-ontvanger gebruiken."

Deelnemers uit Nederland, België en Duitsland speuren dit weekend in Leenderstrijp en omgeving naar caches. In het zoekgebied liggen bijna vierhonderd caches verstopt. Daar komen er deze week nog ruim dertig bij. Medeorganisator Theo Dubbeld: "Het merendeel ligt in Cranendonck. Ze liggen verstopt tot aan de zinkfabriek in Budel-Dorplein."

Een cache kan van alles zijn, zoals een fotorolletje, Tupperwarebakje of vogelhuisje. Maar ook een bouwkeet, auto of bankkluis behoren tot de mogelijkheden. Veel technieken die bij geocaching worden gebruikt zie je terug in escaperooms, bij de scouting én in de filmindustrie, aldus Kursten: "In de film de 'Da Vinci Code' werd er bijvoorbeeld een cryptex gebruikt."

Dubbeld zoekt niet alleen naar caches. Hij is ook een legger. De Budel-Dorpleiner heeft er al meer dan veertig gemaakt en verstopt. "De mogelijkheden om zelf dingen in elkaar te knutselen zijn door de komst van de 3D-printer bijna oneindig geworden."

Bij geocaching gaat het echter niet zozeer om het vinden van een verstopt kokertje, maar om leuke en bijzondere plekjes te ontdekken. Kursten: "Ik kijk altijd van tevoren of ergens iets ligt. Helemaal als ik op vakantie ga."

De grote verscheidenheid aan schatten vraagt om een goede uitrusting. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer een 9V-batterij, magneetstok, pincet, zaklamp, touwtje, breinaald en een UV-lamp.

Een cache bevat vaak kleine voorwerpen die de vinders mogen ruilen voor iets wat ze bij zich hebben. Daarbij kan het onder meer gaan om zogeheten trackables, zoals 'coins'. Het Grenslandevent heeft vanwege het jubileum een eigen coin laten maken. Deze trackables kunnen over de hele wereld worden gevolgd van vindplaats naar vindplaats. Voor meer informatie: www.grenslandevent.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden