In basisschool St. Joan moest er verkleed als schoolkind worden deelgenomen aan het Zurriks dictee.
In basisschool St. Joan moest er verkleed als schoolkind worden deelgenomen aan het Zurriks dictee. (Foto: )

Hosseklossers wint dorpsquiz

Roy de Leijer

Eerste editie ZurriKwiz

Het team Hosseklossers & family heeft zaterdag de eerste editie van de ZurriKwiz gewonnen. Op de tweede plaats eindigde het team Familie van Happen. Het podium werd gecomplementeerd door de quizzers van Café De Zevende Hemel.

SOERENDONK - De ZurriKwiz bracht zaterdag zeshonderd quizzers op de been. In totaal streden er 33 teams om de hoofdprijs van 500 euro. De teamcaptains meldden zich kort voor 15.00 uur bij café De Bout voor het in ontvangst nemen van de quizmappen.

"We hadden eerste instantie gehoopt op een vijftiental teams. Met ruim het dubbele aantal inschrijvingen is de boel uit de hand gelopen", zegt Jeroen Henkelman. Hij is een van de veertien organisatoren van de dorpsquiz, die is ontstaan vanuit het Soerendonkse verenigingsleven.

De teams lieten de hersenen flink kraken. Verdeeld over tien categorieën kregen ze bijna negentig negentig vragen en opdrachten voor de kiezen. Ongeveer de helft van de vragen opdrachten had direct betrekking op het dorp. Om de vragen goed te kunnen beantwoorden werd er niet alleen gegoogled op laptops en tablets, maar werden ook oude carnavalskranten en andere papieren naslagwerken uitgepluisd. Rie-Jeanne Ras, teamcaptain van Moeders voor Moeders: "Een hulplijn bellen heeft weinig zin. Bijna iedereen in het dorp doet mee aan de dorpsquiz."

De zoektocht naar antwoorden en het uitvoeren van doe-opdrachten bracht de deelnemers naar verschillende locaties in het dorp, zoals de parochiekerk en basisschool St. Joan, waar er verkleed als schoolkind moest worden deelgenomen aan het Zurriks dictee.

De deelnemende teams moesten hun hoofdkwartier opslaan in Soerendonk. Dit gebeurde meestal in de huiskamer van een van de leden. Omdat vervoer per auto niet was toegestaan moesten vooral de leden van het team Familie Bax, nog net niet gestationeerd in buurdorp Gastel, behoorlijk wat kilometers wegtrappen. "Onze teamleden komen onder meer uit Gastel, Budel en Weert. Alleen mijn vrouw komt echt uit Soerendonk. Dat maakt het beantwoorden van de vragen behoorlijk lastig. Zo is het bijvoorbeeld heel moeilijk om mensen op oude klassenfoto's te herkennen", zegt teamcaptain Jan Bax.

De ZurriKwiz zorgde de afgelopen weken voor heel gesprekstof. Henkelman: "Veel mensen wilden de antwoorden weten. Er heerst ook behoorlijk wat wantrouwen. We hebben ieder team een worst meegegeven, maar bijna niemand durft hem op te eten omdat ze bang zijn dat ze de worst later nog nodig hebben voor een opdracht." Medeorganisator Hennie Driessen vult aan: "De quiz zorgt niet alleen voor veel lol, maar ook voor een stuk binding, jong en oud doen namelijk mee."

Na het inleveren de quizmappen om uiterlijk 20.00 uur werden de vragen en opdrachten nagekeken. Aansluitend was De Bout het decor van het finalespel, de prijsuitreiking en een feestavond.

Meer berichten