Foto: Erik van Asten
Foto: Erik van Asten (Foto: Erik van Asten)

Heeze-Leende viert 75 jaar bevrijding

Van de redactie

VrijheidsFestival op 22 september

20 september is de dag waarop het 75 jaar geleden is dat Heeze-Leende tijdens de Tweede Wereldoorlog bevrijd werd. Om dat te vieren en om te zorgen dat we de oorlog niet vergeten, wordt op zondag 22 september samen het VrijheidsFestival gevierd.

HEEZE-LEENDE - Deze dag staat in het teken van leven in vrijheid. Vrijheid vieren in de breedste zin van het woord; toen en nu. Op deze dag is er een compleet programma voor jong en oud; een fietsroute en drie sfeerpleinen in de gemeentehuistuin. Op Route.nl is binnenkort de fietsroute 'Bevrijding 75' te vinden. Deze route is ongeveer 15 kilometer lang en neemt deelnemers mee langs het thema Bevrijding. Daarbij fiets je langs 33 genummerde locaties en meerdere terrassen waar je van een hapje en/of drankje kunt genieten. Elke bezienswaardigheid is voorzien van een QR-code waardoor je het verhaal erachter ook kunt lezen. Zo fiets je bijvoorbeeld langs de Huisvenseweg 14 in Heeze; destijds een ideale plek voor onderduikers. De locaties van een tweetal noodlandingen op de Valkenswaardseweg in Leende en het Oorlogskerkhof Gemenebest in Sterksel zijn ook in de route opgenomen. Op deze dag zijn er ook een drietal sfeerpleinen in de gemeentehuistuin: Op het Familieplein ervaren kinderen spelenderwijs vrijheid. Speciaal voor de kinderen zijn er strippenkaarten welke uitgedeeld worden op alle basisscholen goed voor een leuk programma met onder andere een springkussen, oud- Hollandse spelen van 75 jaar geleden en een uitdagende stormbaan. Een educatief tintje vind je op het Muziek- en vrijheidsplein. Hier ervaar je hoe het vroeger was dankzij foto's, voertuigen en andere attributen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast verzorgen de fanfares uit de verschillende dorpskernen elk een optreden. Op het Multiculinair plein zijn bezoekers vanaf 13.00 uur welkom om op een vrolijke manier kennis te maken met de 17 verschillende culturen in de gemeente Heeze-Leende. Hier geniet je met elkaar van lekker eten en drinken uit verschillende landen. Van 13.00 tot 20.00 uur zijn er een aantal bierbrouwers uit de regio aanwezig om uiteenlopende biertjes te laten proeven. Ook zal er een wijnproeverij zijn en zullen er diverse eetkraampjes staan.

De werkgroep 'Bevrijding & Verbinding' bestaat uit basisschool Dirk Hezius namens alle scholen in Heeze-Leende, Contactcommissie Leende, Heemkundekring 'De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten', gemeente Heeze-Leende, Oranjecomité Heeze, Oranjecomité Sterksel, Plattelandsvereniging Hei, Heg & Hoogeind Leende en Recreatief Heeze-Leende. Mocht je nog een bijdrage hebben die een beeld schetst van de oorlogstijd? Lever deze dan tot en met 18 augustus aan bij gemeente Heeze-Leende.

Meer berichten