Het Sint-Jansgilde uit Soerendonk voorafgegaan door een standaardruiter. Foto: H. Roosen
Het Sint-Jansgilde uit Soerendonk voorafgegaan door een standaardruiter. Foto: H. Roosen (Foto: H.Roosen)

Mijlpaal voor Sint-Jansgilde

Roy de Leijer

Gilde viert 375-jarig bestaan

Het Sint-Jansgilde uit Soerendonk bereikt dit jaar een historische mijlpaal. Het gilde bestaat 375 jaar. Het jubileum wordt dit weekend op grootse wijze gevierd.

SOERENDONK - Het Sint-Jansgilde is na 375 jaar nog altijd 'springlevend'. Het gilde uit Soerendonk telt zeventig gekostumeerde gildebroerders en -zusters. De leeftijd varieert van 18 tot 93 jaar. Met een bezetting van 35 tot 45 gekostumeerde leden behoort het Sint-Jansgilde bij gilde-evenementen tot de grotere groepen.

Bij veel collega-verenigingen zijn de ledentallen de laatste jaren flink afgenomen door vergrijzing en andere interesses van de jeugd. "Veel jeugd wil tegenwoordig niet meer in het gilde-uniform worden gehesen. Het is daarom belangrijk om de juiste balans te vinden tussen een stukje modernisering en oude tradities en gebruiken", zegt Toni Ras, koning en tambour bij het Sint-Jansgilde. Zo zijn dames al enige tijd welkom bij het gilde. Ras: "Ga je als gilde niet mee met deze ontwikkelingen, dan sla je de plank behoorlijk mis."

Van oudsher wordt de liefde voor het gilde doorgegeven van vader op zoon. Tegenwoordig gebeurt dat veel minder. Daarom zoekt het gilde naar andere manieren om nieuwe jeugd aan zich te binden. Een daarvan is het gebruik van social media.

Het gilde is al vele decennia niet meer de dorpsbeschermer van weleer. Toch heeft de vereniging nog altijd een belangrijke sociale rol in de gemeenschap. De gildebroeders en -zusters rukken bijvoorbeeld uit voor Dodenherdenking en Koningsdag. "Ook het delven van graven wordt door het gilde gedaan. Daarnaast houden wij ieder jaar de Fietsdriedaagse Soerendonk", zegt gildebroeder Ton Fransen.

Het jubileum wordt op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september gevierd met een feestweekend aan de Groenstraat in Soerendonk. Het programma op zaterdag begint om 20.00 uur. Optredens zijn er van DJ Siem, coverband One Shot en het dj-trio The Underdogs.

Op zondag start er om 10.00 uur een heilige mis in de Soerendonkse parochiekerk. Op het feestterrein aan de Groenstraat is er vanaf 11.00 uur livemuziek. Om 12.00 uur start de optocht door het dorp met deelname van verschillende gildes, schutterijen en andere muziekverenigingen. Onder meer het bevriende kaasdragersgilde uit Alkmaar geeft acte de présence.

Na de optocht vindt op het feestterrein de opening plaats door de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel en een massale opmars.

Rondom de feesttent zijn demonstraties van verenigingen en activiteiten, zoals het Ringsteken 2.0. In de schuilhut van het gilde is een uitgebreide tentoonstelling ingericht over 375 jaar Sint-Jansgilde.

Verder wordt er met het geweerschieten gestreden om de titel 'Koning 375'. Voor de kinderen is een uitgebreid kinderspeelplein. Optredens zijn er onder meer van DJ Siem, DJ Hardy en feestband De Rosentaler. De entree is gratis.

Voor meer informatie zie: www.sint-jansgilde.nl

Meer berichten