Coen Heijmans en zijn gezin.
Coen Heijmans en zijn gezin. (Foto: )

Heijmans schiet zich wederom naar de titel

Op 19 augustus vond bij de beide Leendse gilden de kermismaandviering plaats. De Jong Schut verzamelde daarom die dag al om 8.00 u bij het gildehuis, vanwaar om 8.30 uur in optocht door het dorp naar de kerk werd gelopen voor de viering van de Heilige Mis. Kermismaandag is het hoogtepunt in het gildejaar, waarbij om de drie jaar het koningschieten plaats vindt.

Leende - Na de mis volgde achter op het torenplein het vervolg van het dagprogramma. Allereerst werd door de vaandrig van de Jong Schut de Eed van Trouw aan het Geestelijk en Wereldlijk Gezag vernieuwd. Waarop een vendelhulde volgde. Na afloop hiervan nam Regerend Deken Erik van Happen het woord en bedankte pastoor Wim van Meijl en burgemeester Paul Verhoeven voor de prettige samenwerking van het afgelopen jaar. Ook een woord van dank was er voor de leden van de Auw Schut en de leden van de andere aanwezige gilden. Hierna vervolgde ieder gilde haar eigen weg. De Jong Schut bracht hierna een hulde aan de bewoners van het Leenderhof en trok vervolgens door het dorp via de St. Catharina en St. Barbarastraat naar het gildehuis aan de Loofvennen. Op het gildeterrein werd de huidige koning Coen Heijmans naar voren geroepen. Hij werd door de Regerend Deken bedankt voor zijn inzet als koning in de afgelopen drie jaar.

Iets na de klok van twee uur kon het koningschieten beginnen. Het openingsschot werd door de huidige koning gelost, gevolgd door de pastoor en de locoburgemeester, waarna de overige deelnemers op volgorde van inloten hun kansen konden wagen. Net als in 2016 deden er maar liefst 13 deelnemers mee om het felbegeerde koningschap. Na 172 schoten was het Coen Heijmans (36 jr) die zich onder veel gejuich tot koning schoot. Hij werd hiermee voor de tweede maal achtereen koning, wat binnen het gilde een unicum is. Het hoofdvaandel werd uitgelegd en Coen hier overheen lopen om geïnstalleerd te worden, waarbij hem het koningsvest omgehangen werd. De Regerend Deken hield hierbij een toespraak en feliciteerde Coen en zijn gezin. Hierna vervolgde het gilde de optocht door het dorp met in haar midden de nieuwe koning en sloot de dag af bij Café Roothans. In 2022 is het volgende koningschieten en als Coen dan de vogel weer naar beneden weet te schieten wordt hij Keizer van het gilde. Iets wat sinds het einde van de 19e eeuw niet meer bij het gilde is voorgekomen.

Met deze mooie dag en het Afterkermis Tafelvoetbaltoernooi op woensdagavond, dat werd gewonnen door de spelers van Gilde Leenderstrijp, kijkt het gilde tevreden terug op een geslaagde Lindkermis.

Meer berichten