Cees van Arendonk met dochter Brechje, die jaren lang actief was voor de werkgroep Financiën van de Brabantsedag. Foto: Geert Engels
Cees van Arendonk met dochter Brechje, die jaren lang actief was voor de werkgroep Financiën van de Brabantsedag. Foto: Geert Engels (Foto: Geert Engels, Heeze)

Stoppen op je hoogtepunt

Fransje Thijssen

28 jaar bestuursfunctie BD

"Het is maar goed dat we inmiddels werken met een rooster van aftreden, anders zou ik zo maar de 30 jaar hebben volgemaakt," vindt Cees van Arendonk die onlangs, na een intensieve periode van 28 jaar, afscheid nam van het bestuur van de Brabantsedag. "Nu kom ik er pas achter hoeveel tijd ik ermee bezig was." Hoewel hij nog steeds een aantal dingen doet zal het voor Cees fijn zijn om dit jaar van het theaterspektakel te genieten zonder verantwoordelijk te zijn.

Heeze - Toen Cees met zijn gezin in 1990 naar Heeze kwam was deelnemen aan de Brabantsedag dè manier om het dorp en de mensen te leren kennen. Cees: "Het ging wel officieel in die tijd. Ik moest solliciteren, mijn cv overleggen en een gesprek voeren met het bestuur. Bij de aanstelling als bestuurslid kreeg ik een schildje." Zijn portefeuille werd meteen gevuld met sponsoring, de viptribune, het ontvangen van de gemeente en het organiseren van tentoonstellingen op het kasteel. Met zijn werkgroep zocht hij disciplines bij elkaar die nodig waren voor theaterspektakels buiten als 'De Zeven Hoofdzonden' en 'Spiegels', op een ponton in de kasteelgracht. Als verantwoordelijk bestuurslid voor de werkgroep cultuur haalde hij voor lezingen, literaire avonden, muziek, cabaret en tentoonstellingen grote namen naar Heeze. Hij herinnert zich nog goed hoe hij sjouwde met loodzware beelden van kunstenaarsduo Huub & Adelheid Kortekaas voor een tentoonstelling, en deze met hijskraan of sjofel op de goede plaats zette. "Dit was in de periode van de '9 dagen', nu sinds een jaar alles geconcentreerd is op zondag wordt er meer tijd en energie in totaaltheater gestoken." De groots opgezette optocht, het entertainment, het straattheater en de muziek moet een 'beleving' worden voor het grote bezoekersaantal. Door goede marketing en communicatie worden steeds meer mensen buiten Heeze bereikt.

Cees: "Het is een familiefestival voor ouders en kinderen en opa's en oma's met kinderen. Cees was ook eindverantwoordelijk voor het boek '60 jaar thema verbeeld'; het mooiste thema uit zijn bestuursperiode vond hij 'Meiden en Mevrouwen' in 1995. "Een leuk onderwerp met veel mogelijkheden. We organiseerden met de werkgroep een modeshow, een meidenband en hingen waslijnen met dameskleding langs de weg. Op de artistieke poster waren vrouwenvormen te zien die door de pastoor in die tijd niet op prijs werden gesteld."

Er zaten ook wel eens dingen tegen zoals het optreden van de bekende Vlaamse cabaretier Freddy de Vadder in 2009. Zijn voorstelling 'Icoon' werd zo shockerend gevonden dat het tweede optreden werd geschrapt. De 62 jaren Brabantsedag geven volgens Cees een interessant tijdsbeeld: "Als we blijven open staan voor wat er speelt, voor nieuwe dingen of verbeterpunten en rekening houden met het publiek kan de formule nog wel 60 jaar mee! Wel is het belangrijk om authentiek te blijven en vast te houden aan onze uitgangspunten."

Meer berichten