Van links naar rechts: Martijn Hoiting, Jessie van de Kruis en Johan de Koning.
Van links naar rechts: Martijn Hoiting, Jessie van de Kruis en Johan de Koning. (Foto: )

Mijlpaal voor Ge Wit 'T Oit Noit Nie

Roy de Leijer

'Het gaat om het totaalconcept'

In en rond de grote bouwtent van Ge Wit 'T Oit Noit Nie in Heeze is het momenteel een drukte van belang. Bouwers leggen de laatste hand aan de nieuwste paradewagen, terwijl in de omliggende straten flink wordt gerepeteerd.

HEEZE - Ge Wit 't Oit Noit Nie (GWTONN) viert dit jaar een bijzondere mijlpaal. De groep, die 26 jaar bestaat, trekt voor de 25ste keer mee in de rollende theaterparade van de Brabantsedag.

Ook dit jaar wordt er gebouwd op een steenworp afstand van het NS-station in Heeze, bij de accommodatie van korfbalvereniging Eymerick. Daar liggen ook de roots van GWTONN. "We zijn opgericht door een groepje leden van de korfbalvereniging", zegt penningmeester Martijn Hoiting.

Hij en hoofdwagenbouwer Johan de Koning zijn lid van het eerste uur. De Koning: "Deelnemen aan de Brabantsedag ging niet zomaar. Een van de eisen van Stichting Brabantsedag was dat we minimaal vijf jaar zouden deelnemen aan de parade."

Dat aantal is inmiddels ruimschoots gehaald. GWTONN telt ongeveer 130 leden en bestaat grotendeels uit twintigers, die sinds enkele jaren de kar trekken en steeds meer verantwoordelijkheden op zich nemen. Ze krijgen daarbij ondersteuning van de oudere generatie. De Koning: "Steeds meer bestuurstaken zijn of worden overgenomen. Ik heb zelf een zoon van 14 jaar, die is hier nu al niet meer weg te slaan."

Het algemene Brabantsedag-thema 'Wat beweegt Brabanders?' inspireerde de vriendenkring tot 'Een storm van ramptoerisme'. Hiermee wordt verwezen naar de verwoestende tornado die in 1925 over de Brabantse gemeente Zeeland trok. Hoiting: "Dit was eigenlijk de eerste keer dat het ramptoerisme de kop opstak."

Op een vrolijke manier beeldt GWTONN de chaos uit die destijds moeten hebben geheerst. "We zetten een negatief gegeven om in iets positiefs. Hiervoor hebben we ons onder meer laten inspireren door een cartoonstijl puzzel van Jan van Haasteren", vertelt Jessie van de Kruis, lid van het ontwerpteam.

De Koning: "We hebben allerlei soorten voertuigen gemaakt. Ze bewegen allemaal naar de ramp." Hoiting: "Op technisch gebied is dit onze meest complexe wagen." De Koning vult aan: "Maar het gaat nog altijd om het totaalconcept, alles moet kloppen. Ook de kleding en het acteerwerk."

Minder positieve herinneringen bewaren de wagenbouwers aan de Brabantsedag van vorig jaar. Met hun wagen, waarop zwart geschminkte mensen te zien waren, belandde GWTONN midden in de zwartepietendiscussie. Hoiting: "Dat was nooit onze intentie. We hebben de impact onvoldoende beseft."

Dit jaar gaat de groep voor een plaats bij de eerste tien. De Koning: "Maar als we het plaatje neerzetten wat het ontwerpteam voor ogen had, dan is de Brabantsedag voor mij al geslaagd." Van de Kruis vult aan: "Wat het resultaat ook is, na de optocht zijn we altijd een van de meest vrolijke groepen in de feesttent."

Meer berichten